U trendu

Transparentnost Srbija: Ne poštuju se rokovi za konkurse za direktore javnih preduzeća

Organizacija Transparentnost Srbija (TS) je danas upozorila da pored probijanja rokova za sprovodjenje konkursa za direktore javnih preduzeća, postoje nerazjašnjena i potencijalno sporna pitanja u vezi s poništavanjem ranije raspisanih konkursa.

„Posle tri godine katastrofalnog učinka Zakona o javnim preduzećima iz 2012. u pogledu depolitizacije i profesionalizacije upravljanja, Vlada se početkom prošle godine odlučila da zakon promeni umesto da ga u celosti primeni. Medjutim, ni dugi rokovi iz novog zakona se ne poštuju“, saopštila je TS.

Ta organizacija je podsetila da ne samo da direktori u većini republičkih javnih preduzeća nisu izabrani za 12 meseci – koliko je bio zakonski rok, već da konkursi u nekim preduzećima nisu ni raspisani iako je rok da se okončaju bio 3. mart.

„Tek krajem februara i početkom marta raspisani su konkursi za izbor 20 direktora, bez ikakvog objašnjenja o tome šta je radjeno u periodu od februara 2016. godine, kada je usvojen novi zakon, a Vlada je 20. marta usvojila odluku o još tri konkursa, za direktore EPS-a, Resavice i Srbijašuma iako su već bili raspisani“, istakla je TS.

Po Zakonu o javnim preduzećima konkursi se mogu okončati na samo dva načina: tako što će Vlada imenovati za direktora prvog s liste koju utvrdi Komisija, ili tako što će Komisija utvrditi da nijedan kandidat na ispunjava uslove, ali nema informacije da su konkursi obustavljeni.

„Mediji su još u maju 2016. godine izneli nedemantovane tvrdnje da će konkurs za direktora EPS biti poništen, kao i komentar o kvalifikacijama prijavljenih kandidata za to mesto, ali stručnost kandidata nije imao ko da razmatra na zakonom propisani način, jer je formiranje vladine Komisije za izbor direktora javnih preduzeća počelo tek u decembru 2016. godine“, podsetila je TS.

Vlada Srbije je 7. decembra imenovala predsednika i dva člana, dve nedelje kasnije skupštinski odbor je imenovao četvrtog, dok bi peti član trebalo da bude imenovan za izbor direktora u svakom pojedinačnom preduzeću. Imenovanja petog člana Komisije su uradjena tek 20. marta i to samo za osam od 20 raspisanih konkursa.

„Kako nije kompletiran izbor članova konkursne komisije za EPS i Resavicu, ostalo je nejasno ko je mogao da utvrdi da nijedan kandidat ne ispunjava uslove, što je eventualno mogao biti zakonski osnov za poništavanje konkursa iz marta 2016. godine“, smatra TS.

Ocenjeno je da „poništavanje javno objavljenih konkursa bez saopštavanja obrazloženja može podstaći spekulacije da se čeka na novi politički dogovor i prijavu direktora koji bi imao političku podršku, odnosno, da obeshrabruje one dobre kandidate koji takvu podršku nemaju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.