U trendu

Tranzit ruskog gasa za Evropu preko Ukrajine pao 25%

KIJEV – Količina ruskog gasa transportovanog preko Ukrajine u Evropu pala je za 25 odsto prošle godine, što je znatno smanjilo i prihode ukrajinske ekonomije po osnovu naplate tranzitne takse u vreme pojačanih tenzija sa Rusijom.

Državni operater ukrajinskog gasnog sistema saopštio je danas da je preko Ukrajine transportovano 41,6 milijardi kubnih metara (bcm) ruskog gasa u Evropu u 2021. godini, što je odgovara dnevnoj količini od 114 miliona kubnih metara gasa u proseku, prenosi Rojters.

Godišnja količina je, ipak, veća od 40 milijardi kubnih metara koliko je ruski Gasprom obećao da će isporučiti preko Ukrajine prošle godine.

Kijev optužuje Rusiju da je smanjila isporuke gasa preko Ukrajine kako bi podigla cene i izvršila pritisak na Evropsku uniju da sertifikuje gasovod Severni tok 2, koji je spreman da pumpa ruski gas u Evropu zaobilazeći Ukrajinu.

Ranije danas, ukrajinski operater gasnog sistema je objavio da je Gasprom smanjio dnevne isporuke gasa Evropi preko Ukrajine na oko 50 miliona kubnih metara, što je najniži nivo od januara 2020, što je podstaklo novi rast cena gasa.

Rusija je odgovorila na to da ispunjava sve svoje ugovorne obaveze o izvozu gasa i da je politika EU kriva za skok cena tog energenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar