U trendu

Treninzi za poljoprivredne savetodavce do 26. septembra

BEOGRAD – Ministarstvo poljoprivrede u okviru projekta izrade „Programa navodnjavanja i odvodnjavanja u Republici Srbiji od 2023. do 2032. godine“, u saradnji sa EBRD i Organizacijom za hranu i poljoprivredu UN (FAO), organizuje od danas do 29. septembra niz treninga za predstavnike poljoprivrednih stručnih savetodavnih službi.

Treninge realizuje Institut za primenu nauke u poljoprivredi, čiji je direktor dr Rade Jovanović otvorio prvi od ukupno četiri treninga, na kojima će učestvovati oko 150 polaznika iz 34 grada u Srbiji.

Polaznici treninga su savetodavci iz oblasti ratarstva, povrtarstva, voćarstva, vinogradarstva, melioracija, organske proizvodnje, zaštite bilja, kao i poljoprivredni proizvođači i privatni sektor, uključeni u navodnjavanje i odvodnjavanje.

Teme koje su obuhvaćene programom treninga su: procena troškova i koristi od navodnjavanja, odabir, dizajn, održavanje i funkcionisanje sistema navodnjavanja na poljoprivrednom gazdinstvu, vođenje evidencije navodnjavanja, analiza i poboljšanje performansi, tipični troškovi i koristi od navodnjavanja za različite useve, izvori finansiranja investicija u sisteme navodnjavanja i rodni aspekti pristupa poljoprivrednim resursima u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Na trećem sastanku Radne grupe, koji je održan u julu , predstavljen je nacrt Programa navodnjavanja i odvodnjavanja sa Akcionim planom, koji je rezultat dvogodišnjeg rada eksperata u okviru tematskih radnih grupa i objedinjuje devet tehničkih dokumenata, koji su dostupni na internet prezentaciji projekta: www.navodnjavanje.info . Osnovni cilj izrade ovog dokumenta je podrška razvoju poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, povećanjem kapaciteta za navodnjavanje, identifikacijom i mapiranjem prioritetnih investicija u narednih deset godina.

Program navodnjavanja i odvodnjavanja u Republici Srbiji od 2023. do 2032. godine obezbeđuje smernice za javna ulaganja u navodnjavanje i odvodnjavanje i adekvatno upravljanje i finansiranje sistema u javnoj svojini.

Takođe, Programom se uspostavlja odgovarajući pravni i institucionalni okvir za razvoj individualnog navodnjavanja, promovišu efikasne i profitabilne prakse navodnjavanja na poljoprivrednim gazdinstvima i obezbeđuje da javna ulaganja, politike i propisi adekvatno uzimaju u obzir klimatske promene.

Program prati i petogodišnji Akcioni plan kojim se utvrđuju specifične aktivnosti koje treba preduzeti tokom perioda 2023-2027. godine u oblasti zakonodavstva, upravljanja vodnim resursima, naknada za navodnjavanje i odvodnjavanje i ulaganje u javne sisteme navodnjavanja i odvodnjavanja.

Akcioni plan će stvoriti kapacitete i mehanizme koji će omogućiti da buduća ulaganja budu pravilno odabrana, finansirana i praćena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.