U trendu

Trgovinske tenzije srezale OECD-ovu procenu rasta za 1,0 %

PARIZ – Trgovinske tenzije između SAD i Kine zakočile su globalni oporavak i nastavljaju da ugrožavaju investicije i rast, upozorio je danas generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Anhel Gurija.

„Bili smo usred oporavka kada su sve te odluke o trgovini počele. I one ne samo da su ugušile oporavak, već su u osnovi proizvele usporavanje, a mogućnost da načine još veće štete i dalje postoji“, rekao je Gurija za CNBC.

Kaže da trgovinske tenzije negativno utiču na rast i investicije, i da je OECD, upravo zbog tih tenzija, umanjila svoje prognoze globalnog rasta za skoro 1,0 odsto u poslednjih 12 meseci.

Pre godinu dana, OECD je prognozirala rast globalne ekonomije od 3,9 odsto u 2019. godini, a sada predviđa rast od 3,1 odsto.

„Neizvesnost je najveći neprijatelj rasta i kada nemate ulaganja zbog neizvesnosti u trgovini, onda će naravno i rast pasti, i to je upravo ono što se dogodilo u relativno kratkom vremenskom periodu”, rekao je Gurija.

Ukazujući na to da se investira kako bi se proizvodilo, prodalo i stekla „razumna zarada“, on je primetio da „ako ne znate da li ćete imati pristup tržištu, ne znate sa kojom tarifom ćete se suočiti ili da li ćete uopšte imati pristup, onda ćete se, ako ste odgovoran investitor, suzdržati“.

„Investicija je seme rasta sutrašnjice, zato smo, nakon kratkog vremenskog perioda, imali ovako ogroman rez budućih projekcija rasta“, objasnio je Gurija.

Odnosi između dve ekonomske supersile pogoršali su se ranije ovog meseca kada je američki predsednik Donald Tramp uveo nove tarife na uvoz kineske robe u vrednosti od 200 milijardi dolara, povećane sa ranijih 10 na 25 procenata.

Kina je na to odgovorila povećanjem tarifa na 60 milijardi dolara vredan uvoz američkih proizvoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.