U trendu

Trgovinski deficit SAD-a 67 milijardi dolara u oktobru

VAŠINGTON – Američki trgovinski deficit se spustio na 67,1 milijardu dolara u oktobru, što je najniži mesečni iznos u poslednjih pola godine, nakon što je u septembru dostigao rekordnu sumu.

Snažan oporavak izvoza je više nego nadoknadio znatno manji porast uvoza.

Oktobarski trgovinski deficit je pao za 17,6 odsto u odosu na septembar kada je iznosio 81,4 milijarde dolara, objavilo je danas Ministarstvo trgovine, prenosi agencija AP, precizirajući da je to najmanji mesečni deficit od aprila ove godine, kada je zabeležen manjak od 66,2 milijarde dolara.

Ekonomisti tumače snažan oporavak izvoza kao dokaz da su globalni lanci snabdevanja počeli da se „raspliću“ i smatraju da bi manji mesečni deficiti u ovom kvartalu mogli da daju solidan podsticaj ukupnom ekonomskom rastu SAD-a.

Američki izvoz je u oktobru porastao za 8,1 odsto na 223,6 milijardi dolara, dok je uvoz povećan po znatno nižoj stopi od 0,9 proenata, na 290,7 milijardi dolara.

Politički osetljiv trgovinski deficit sa Kinom, veći nego sa bilo kojom drugom zemljom, pao je u oktobru za 14 odsto na 31,4 milijarde dolara. Ipak, deficit u robnoj razmeni SAD sa Kinom je tokom 10 meseci ove godine povećan za 13,7 odsto u odnosu na isti period 2020.

Ukupan spolnotrgovinski manjak SAD-a od početka godine do kraja oktobra iznosi 705,2 milijarde dolara, i veći je za 29,7 posto nego u istom lanjskom periodu.

Prema podacima iz današjneg izveštaja Ministarstva tgovine, deficit u robnoj trgovini je iznosio u oktobru 83,9 milijardi dolara, dok je u trgovini uslugama zabeležen suficit od od 16,8 milijardi dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar