U trendu

Trgovinski deficit SAD-a pada, ali se sa Kinom povećava

VAŠINGTON – Spoljnotrgovinski deficit SAD se neočekivano smanjio u aprilu, za 2,1 odsto na 50,8 milijardi dolara, jer je uvoz robe pao na najniži nivo u 15 meseci, saopštilo je danas američko Ministarstvo trgovine, a prenosi agencija Rojters.

Podaci za mart su revidirani naviše, tako da je trgovinski deficit u tom mesecu porastao i iznosio 51,9 milijardi dolara, umesto ranije prijavljenih 50 milijardi dolara.

Deficit u robnoj razmeni sa Kinom, koji je u fokusu agende američkog predsednika Donalda Trampa „Amerika na prvom mestu“, povećan je u aprilu za 29,7 odsto na 26,9 milijardi dolara.

Tramp je početkom maja intenzivirao trgovinsku borbu sa Kinom, uvodeći dodatne tarife do 25 odsto na 200 milijardi dolara vredan uvoz kineske robe, što je rezultiralo osvetom Pekinga.

Ukupan robni uvoz u SAD u aprilu je smanjen za 2,5 odsto na 208,7 milijardi dolara, što je najniži nivo od januara 2018. godine.

Istovremeno, izvoz je pao za 3,1 odsto na 136,9 milijardi dolara, što je najveći procentualni pad od januara 2015. godine. Izvoz civilnih aviona je smanjen za 2,3 milijarde dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.