U trendu

Trgovinski deficit SAD na novom istorijskom rekordu

VAŠINGTON – Američki spoljnotrgovinski deficit dostigao je novi rekord u martu 2021, pošto je državna finansijska pomoć građanima podstakla potrošačku tražnju za robom stranih proizvođača.

Nova runda isplate novca građanima od po 1.400 dolara po stanovniku i dalji značajan napredak oporavka domaće ekonomije, doveli su do rasta neravnoteže u američkoj razmeni robe i usluga sa ostatkom sveta na 74,4 milijarde dolara, objavilo je Ministarstvo trgovine.

To je najveći nivo ikada, otkako je u januaru 1992. godine počela da se vodi ta evidencija, i predstavlja rast od 57,6 posto u odnosu na isti mesec 2020. godine, kao i rast u poređenju sa februarom kada je deficit iznosio 70,5 milijardi dolara, prenosi CNBC.

Trgovinski disbalans sa Kinom povećao se za više od 22 procenta na 36,9 milijardi dolara, a sa Meksikom je skočio za 23,5 odsto na 8,4 milijarde dolara.

Mada je izvoz SAD-a porastao u martu za 200 milijardi dolara ili za 6,6 posto, taj rast je neutralisala kontinuirano jaka potražnja za uvoznom robom, koja je povećana za 6,3 procenta ili za 274,5 milijardi dolara.

Spoljnotrgovinski deficit je od početka 2021. godine do kraja marta uvećan za skoro 10 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

Uvoz je tokom prva tri meseca zabeležio rast od 8,5 procenata, dok je izvoz opao za 3,5 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.