U trendu

Trgovinski deficit SAD smanjen u februaru na 106,6 mlrd $

VAŠINGTON – Američki robni spoljnotrgovinski deficit smanjio se u februaru zahvaljujući rastu izoza, nakon što je prethodnog meseca zabeležio reakordno visok nivo.

Deficit se spustio za 0,9 odsto na 106,6 milijardi dolara, objavilo je danas američko Ministarstvo trgovine, prenosi Rojters.

Izvoz je porastao za 1,2 procenta na 157,2 milijarde dolara, predvođen oporavkom ispouruka robe za široke potrošnju stranim kupcima od 6,3 posto. Izvoz hrane je povećan za 3,6 odsto, a industrijskih proizvoda za 2,6 procenata.

Međutim, izvoz motornih vozila je pao za 3,4 posto jer je proizvodnja i dalje pod pritiskom globalne nestašice poluprovodnika. Takođe je došlo do značajnog pada izvoza kapitalnih i drugih dobara.

Američki uvoz robe je u februaru porastao za 0,3 odsto na 263,7 milijardi dolara, čemu je najviše doprineo pad uvoza motornih vozila od 9,9 procenata, kao i pad uvoza hrane od 3,0 posto. S druge strane, došlo je do snažnog povecanja uvoza industrijske i druge robe. Takođe je porastao uvoz kapitalinh dobara i robe za široku potrošnju.

Spoljna trgovna je imala negativan efekat na rast bruto domaćeg proizvoda SAD šest uzastopnih kvartala, a i u tekućem tromesečju bi mogla da ostane kočioni faktor.

Ekonomisti procenjuju rast BDP-a u prvom kvartalu uglavnom ispod 1,0 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.