U trendu

Trgovinsko odeljenje ambasade Austrije: Srbija atraktivna destinacija za investitore

 Odeljenje austrijske Privredne komore za promociju spoljne trgovine Advantage Austria Beograd pri ambasadi u Beogradu saopštilo je danas da uprkos padu prometa u 40 odsto anketiranih kompanija koje posluju u Srbiji 30 odsto planira da uloži još više u narednih 12 meseci.

„Ogromna većina kompanija zadržala je broj zaposlenih, a trećina čak planira da zaposli još više ljudi 2021. godine“, navodi se u saopštenju.

Anketa o zamerkama i prednostima poslovanja sprovedena je krajem 2020. godine medju austrijskim kompanijama u Srbiji koje zapošljavaju 20.000 ljudi.

Dodaje se da su austrijske kompanije iskazale nezadovoljstvo nedostatkom pravne sigurnosti i transparentnosti i prevelikom birokratijom.

Više ulaganja u infrastrukturu i kvalifikovanu radnu snagu takodje se nalazi visoko na listama želja austrijskih investitora.

Trgovinska savetnica pri ambasadi Austrije Erika Teoman-Brenner rekla je da su mnoge kritične tačke godinama iste, čak i ako je zbog reformi poslednjih godina došlo do ukupnog boljitka.

„Želeli bismo da vidimo konkretnije mere za odavno poznate probleme. Uvereni smo da će Srbija tada i dalje biti atraktivna lokacija za austrijske kompanije. Tome će značajno doprineti dostupnost kvalifikovanih radnika“, rekla je Teoman-Brenner.

Dodala je da je raduje što je Srbija preduzela važne korake za uvodjenje dualnog sistema obrazovanja i što joj je Austrija partner u tome.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.