U trendu

Trija: Nove fiskalne mere nepotrebne; Dombrovskis se ne slaže

LUKSEMBURG – Italijanski ministar finansija Đovani Trija izjavio je danas da Rim ne mora da usvoji nove fiskalne mere kako bi se uskladio sa fiskalnim pravilima Evropske unije.

To je, kako ocenjuje Rojters, očigledno u suprotnosti sa stavom zvaničnog Brisela.

„Potrebno je da dođemo do deficita (u 2019. godini) koji će takođe kompenzovati odstupanja od cilja u 2018. godini. Smatramo da to možemo da postignemo bez zakonskih izmena“, rekao je Trija novinarima nakon sastanka sa evropskim komesarom za ekonomska pitanja Pjerom Moskovisijem.

Istovremeno, potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis je poručio da Italija mora da usvoji nove mere kako bi se uskladila sa fiskalnim pravilima EU i da bi sprečila pokretanje disciplinskog postupka, koji bi mogao da rezultira novčanom kaznom za vladu u Rimu.

„Na Italiji je da izađe sa nekim dodatnim elementima, merama koje mogu biti uzete u obzir pre preduzimanja narednih proceduralnih koraka“, izjavio je Dombrovskis i to samo nakon nekoliko minuta nakon što je italijanski ministar finansija Đovani Trija rekao da ne misli da su neophodne nove mere kako bi se ispoštovala pravila EU, navodi britanska agencija.

Takođe dodaje da su brojni zvaničnici EU zatražili od Rima da usvoji nove mere za smanjenje ogromnog nacionalnog duga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.