Trojka poverilaca grčke države ponovo u Atini

Visoki predstavnici „Trojke“ grčkih kreditora – Evropske unije (EU), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske centralne banke (ECB) stižu sutra u Atinu da bi pregovarali s grčkim vlastima o novoj višegodišnjoj kreditnoj pomoći, saopštili su danas izvori bliski grčkom Ministarstvu finansija.

U Atinu stižu Deklan Kostelo iz EU, Rasmus Rifer iz ECB, Delia Velculeksu iz MMF-a i Nikola Đamarioli, šef Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM). Neimenovani portparol EU nije potvrdio vreme dolaska grčkih kreditora već je samo rekao da stižu narednih dana.

Predstavnici „Trojke“ nisu bili u Grčkoj godinu dana.

Grčki ministar finansija Euklidis Cakalatos zvanično je pred vikend zatražio novu kreditnu pomoć MMF-a kao novi korak u pregovorima s poveriocima.

Grčki parlament usvojio je u sredu uveče i drugi paket reformi koje zahtevaju poverioci kao preduslov za početak pregovora o novom višegodišnjem paketu kreditne pomoći.

Usvajanje tih mera je značilo da mogu početi pregovori o finalizaciji trećeg paketa kreditne pomoći Grčkoj, od najmanje 80 milijardi evra tokom tri godine, koji je u pregovorima s EU i MMF-om prihvaćen u načelu.

Očekuje se da bi ova pomoć mogla bitri odbrena do 20. avgusta, kada dospeva isplata noviha rata dugova, veća od tri milijarde evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.