U trendu

Trstenik dobio Šalter za preduzetnike

BEOGRAD – Privredna komora Srbije (PKS) otvorila je danas u Trsteniku Šalter za preduzetnike, gde svi predstavnici malog i srednjeg biznisa, kao i oni koji planiraju da počnu sopstveni posao mogu da dobiju besplatan savet, pomoć i pravovremenu informaciju o programima i projektima podrške preduzetništvu.

„Cilj nam je da podržimo razvoj preduzetništva u Trsteniku i okolini i ohrabrimo mlade ljude i dame da se opredele za sopstveni biznis. Kroz saradnju sa lokalnim samoupravama želimo da na efikasan način informišemo, upoznajemo i obaveštavamo preduzetnike o svim programima podrške i drugim aktivnostima i na taj način doprinesemo ravnomernom regionalnom razvoju privrede Srbije“, rekla je direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić.

Kako je saopštila PKS, Simanić je sa predsednicom opštine Trstenik Milenom Turk otvorila Šalter za preduzetnike i potpisala Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji kojim su definisane zajedničke aktivnosti na projektima podrške preduzetništvu.

„Krajem juna u PKS planiramo da formiramo sekcije za omladinsko i socijalno preduzetništvo“, najavila je Simanić i podsetila na niz aktivnosti Sekcije za žensko preduzetništvo PKS koja kroz umrežavanje preduzetnica, razmenu znanja i razvoj veština doprinosi jačanju konkurentnosti i uspehu žena u biznisu.

Ona je dodala da su žensko, omladinsko i socijalno preduzetništvo snažan izvor novog zapošljavanja.

„Šalter za preduzetnike je od izuzetnog značaja za razvoj privrede opštine Trstenik, gde će svi zainteresovani privrednici moći da se informišu o svojim pravima i obavezama. Cilj je da na jednom mestu dobiju tačnu i pravovremenu informaciju o otvorenim pozivima namenjenim početnicima u poslovanju, podsticajima za nabavku nove opreme i mogućnostima širenja kapaciteta, ali i o olakšicama koje nude različita ministrastva, Nacionalna služba za zapošljavanje ili opština“, rekla je Turk.

Prema njenim rečima, stalna komunikacija sa PKS biće garant brzog odgovora na pitanja i nedoumice i omogućiće otklanjanje svih poteškoća prilikom registrovanja novih preuzeća ili u poslovanju postojećih priuvrednih subjekata.

„Šalter za preduzetnike je servis privrede, podrška, osolonac i pokazatelj da je opštini Trstenik razvoj privrede na prvom mestu kao i da preduzetnici u svakom trenutku mogu računati na svoju lokalnu samoupravu“, istakla je predsednica opštine Trstenik.

Direktorka PKS RPK Kruševac Maja Marković podseća da na teritoriji opštine Trstenik posluje ukupno 1753 privrednih subjekata, 1368 preduzetnika i 385 privrednih društava.

„Šalter je namenjen malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima kao vid podrške njihovom razvoju koji su pokretači jačanja ukupne domaće privrede. Preduzetništvo podstiče stvaranje novih proizvoda, razvoj i primenu novih tehnologija“, naglasila je Marković.

Prema njenim rečima, uspešne inovacije u preduzetništvu mogu poboljšati životni standard, a uspešni preduzetnici stvaraju nova radna mesta i uslove za prosperitetno društvo.

Predsednik Opšteg udruženja preduzetnika Trstenik Milorad Pantić rekao je da će šalter u velikoj meri pomoći privrednicima da u svojoj opštini dođu do pravih informacija, saveta i podrške.

Šalter za preduzetnike sledeće nedelje biće otvoren u Ćićevcu, a osim u 11 beogradskih opština ranije su otvoreni u Brusu, Bujanovcu, Kuli, Somboru, Odžacima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.