U trendu

Trus: Detalji o pristupanju Britanije CPTPP-u narednih nedelja

LONDON – Britanija će narednih nedelja objaviti detalje plana o pristupanju zemlje transpacifičkom trgovinskom sporazumu, objavila je danas ministarka trgovine Liz Trus povodom vesti da su članice tog trgovinskog pakta odobrile Ujedinjenom Kraljevstvu da započne proces pridruživanja.

„Odlična je vest da su #CPTPP zemlje odobrile otpočinjanje pristupnog postupka (Britaniji) za pridruživanje ovom dinamičnom području slobodne trgovine koje obuhvata 11 zemalja. Predstavićemo svoje planove parlamentu u narednim nedeljama pre početka pregovora“, napisala je Trus na Tviteru, prenosi Rojters.

Japanski ministar ekonomije Jasutoši Nišimura saopštio je prethodno da su zemlje članice Sveobuhvatnog i razvojnog sporazuma za transpacifičko partnerstvo (CPTPP) danas zvanično postigle dogovor da dozvole Velikoj Britaniji da započne proces pridruživanja ovom paktu.

Doprinos prijema Ujedinjenog Kraljevstva u CPTPP bruto domaćem proizvodu zone obuhvaćene ovim paktom u nominalnom iznosu će biti gotovo izjednačen sa doprinosom Evropske unije, dodao je on.

Sporazumom CPTPP ukinuto je 95 posto carina između zemalja potpisnica: Japana, Kanade, Australije, Vijetnama, Novog Zelanda, Singapura, Meksika, Perua, Bruneja, Čilea i Malezije.

Za razliku od EU, ovaj sporazum nema za cilj stvaranje jedinstvenog tržišta ili carinske unije i ne teži širokoj političkoj integraciji, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar