U trendu

Truska centralna banka pooštrava monetarnu politiku

ISTANBUL – Centralna banka Turske najavila je da će prilagoditi monetarnu politiku imajući u vidu „znatne rizike“ po stabilnost cena, nakon što su zvanični podaci, objavljeni danas, pokazali da je inflacija u avgustu dostigla 17,9 procenata međugodišnje, najviši nivo za gotovo deceniju i po.

U saopštenju centralne banke naglašavaju se volatilni izgledi kretanja cena usled krize nacionalne valute, prenosi agencija Rojters.

Lira je ove godine izgubila 40 posto vrednosti u odnosu na dolar, što je podiglo cene robe – od krompira pa do benzina – pokrenuvši strah od negativnog uticaja na širu ekonomiju i bankarski sistem.

„Najnoviji razvoj situacije s kretanjem inflacije ukazuje na postojanje značajnih rizika po stabilnost cena. Centralna banka će preduzeti neophodne aktivnosti kako bi pružila podršku stabilizaciji cena“, navodi se u saopštenju banke.

Dalje se dodaje da će „monetarni stav biti prilagođen na septembarskom sastanku Odbora za monetarnu politiku u svetlu najnovijih dešavanja“.

Za investitore, glavno pitanje je da li će centralna banka biti u stanju da dovoljno poveća kamatne stope na sednici 13. septembra kako bi ukrotila inflaciju.

Turski ministar finansija Berat Albajrak rekao je u intervjuu za Rojters u nedelju da je centralna banka nezavisna od vlade i da će preduzeti sve neophodne korake za borbu protiv inflacije. On je takođe obećao „potpunu borbu“ protiv inflacije.

Lira je na kratko nadoknadila deo ranijih gubitaka nakon najave centralne banke. Jutros u 8:52 sata po srednjeevropskom vremenu trgovala se po kursu od 6,6200 lira za dolar, što je za nešto više od 1,0 posto slabije nego juče.

„Centralna banka će verovatno podići referentnu kamatu za dva procentna poena 13. septembra, što je daleko niže od sedam do 10 procentnih poena koliko bi želeli investitori“, naveo je Jason Tuvei iz Kepital Ekonomiksa u belešci za klijente.

Takva povećanja su potrebna „kako bi se realne kamatne stope vratile na pozitivnu teritoriju i uverile tržišta da su kreatori monetarne politike spremni i sposobni da se uhvate u koštac s visokom inflacijom“, dodao je on.

Inflacija u Turskoj je u avgustu skočila za 2,3 odsto u odnosu na prethodni mesec. Proizvođačke cene su na mesečnom nivou porasle za 6,6 odsto u avgustu, što je na godišnjem nivou rast od 32,13 posto, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.