U trendu

Tržište cementa manje konkurentno od tržišta betona, bez povreda konkurencije

BEOGRAD – Tržište cementa u Srbiji manje je konkurentno u odnosu na tržište betona, usled prisustva tri igrača koji zbog svoje veličine i tržišne snage mogu uticati na cenu cementa i samim tim na cenu betona, navodi se u sektorskoj analizi Komisije za zašititu konkurencije (KZK).

Komisija ističe da je to ocena većine učesnika tržišta koja su navedena u zaključnim razmatranjima sektorske analize.

Izveštaj o sektorskoj analizi stanja konkurencije na tržištima cementa i betona u Srbiji obuhvatio je period od četiri godine, zaključno sa 2021. godinom, a objavljen je na sajtu KZK.

„Većina učesnika smatra da su vertikalno integrisani proizvođači
cementa u povlašćenom položaju na tržištu betona, u odnosu na nezavisne proizvođače betona, jer osnovnu sirovinu, cement, nabavljaju pod povoljnijim uslovima, dok im vertikalna povezanost omogućava stabilnost i kontinuitet u snabdevanju cementom“, navodi se u završnim razmatranjima.

Dodaju da učesnici smatraju da će se u budućem periodu ova tržišta razvijati u pravcu korišćenja ekoloških materijala i alternativnih sirovina u skladu sa principima održivosti i zaštite životne sredine.

Ocenjuju da oba tržišta imaju veliki razvojni potencijal, uz eventualne rizike koje nameće aktuelna geopolitička situacija u svetskim razmerama.

KZK je stanje dva tržišta analizira na osnovu podataka dobijenih od svih proizvođača i najvećih uvoznika cementa, te najvećih proizvođača betona.

„Ugovori između proizvođača betona sa dobavljačima cementa, kao i ugovori između proizvođača betona i njihovih kupaca, uglavnom su tipski i standardizovani, a na osnovu analize istih nisu identifikovane odredbe koje bi upućivale na povredu konkurencije“, navodi KZK.

Komisija dodaje ocenu da vertikalna integracija, netransparenta i selektivna komercijalna politika proizvođača cementa može dovesti do narušavanja konkurencije na predmetnim tržištima.

KZK je proizvođačima i uvoznicima cementa preporučila da svoje komercijalne politike učine što preciznijim i jasnijim za postojeće i potencijalne kupce.

„Selektivnom primenom rabatne politike pojedini učesnici na tržištu (kupci) se mogu dovesti u nepovoljniji položaj u odnosu na konkurente, čime se potencijalno ograničava konkurencija na tržištu“, upozorava Komisija.

Preporuka vertikalno povezanim učesnicima na tržištu, koji su
istovremeno proizvođači odnosno uvoznici cementa i proizvođači betona, je da transferne cene cementa formiraju na troškovnom principu.

Objašnjavaju da je potrebno da uzmu u obzir bruto maržu koju ostvaruju u transakciji sa nepovezanim licem.

„Vertikalna povezanost na predmetnom tržištu ovakvim učesnicima omogućava da beton ponude po nižoj ceni u odnosu na nezavisne proizvođače betona, koji osnovnu sirovinu, cement nabavljaju po tržišnoj ceni, čime se umanjuje marža nezavisnih proizvođača betona“, smatra komisija.

Učesnicima na tržištu je preporučeno da izbegavaju ponašanja koja mogu da utiču na samostalno donošenje poslovnih odluka drugih učesnika na tržištu.

Komisija apostrofira radnje koje bi mogle dovesti do razmene poslovnih podataka i informacija sa drugim učesnicima na tržištu direktno odnosno indirektno preko udruženja.

Tri proizvođača cementa u Srbiji su beočinski Lafarž, Moravacem iz Popovca i kosjerićki Titan.

Oko 98 posto uvoza cementa ostvare zajedno Nexe Beton, Cemex, Internorma, Rextrans i Toni Commerc 2011.

Moravacem i Nexe istovremeno su i proizvođači betona.

Sektorska analiza KZK za tržište betona nastala je na osnovu podataka od 22 proizvođača betona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.