U trendu

Trziste SAD sansa za izvoz voca i povrca sa ZB

BEOGRAD – Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) su prepoznali činjenicu da su SAD drugo najveće svetsko tržište hrane a očekuje se i dalji rast po godišnjoj stopi od 1,8 odsto, izjavio je danas viši ekonomista u FAO Emanuel Hidie.

On je na vebinaru „Vodič za izvoz svežeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća na tržište SAD“ koji su organizovali FAO i EBRD u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, naveo da prosečna godišnja stopa rasta uvoza voća i povrća u SAD od 5,5 odsto, ukazuje na mogućnosti koje ovo tržište nudi proizvođačima sa Zapadnog Balkana.

„To predstavlja izuzetan potencijal za unapređenje prodaje prehrambenih proizvoda proizvođača sa Zapadnog Balkana na ovom tržištu“, naglasio je Hidie.

Onlajn panel je, prema saopštenju organizatora, okupio više od 70 proizvođača i izvoznika svežeg, smrznutog ili prerađenog voća i povrća iz regiona, kao i predstavnike relevantnih institucija uključenih u ovaj proceš.

Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa uvoznim procedurama, neophodnom dokumentacijom prilikom izvoza, te regulativama i dobijanja FDA broja, kao i transporta hrane u SAD.

Njih su nakon prezentacija najviše zanimala iskustva sa izvozom, izazovi i prepreke prilikom izvoza.

Zato je u okviru projekta urađen i elektronski vodič, kao i onlajn edukativna platforma koja zainteresovanim privrednicima može da pomogne ukoliko se odluče na izvoz svežeg, smrznutog ili prerađenog voća i povrća na tržište SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.