Turci kupuju 60% Hitačijevog svetskog posla s belom tehnikom

ANKARA – Turski proizvođač bele tehnike Arčelik saopštio je danas da je potpisao ugovor o preuzimanju 60 posto Hitačijevog biznisa s kućnnim aparatima u inostranstvu za 300 miliona dolara (246,6 miliona evra).

Akvizicija će biti realizovana kroz osnivanje zajedničkog preduzeća Arčelika sa japanskim industrijskim konglomeratom.

Prema ugovoru, Arčelik će kupiti 60-procentni udeo u novoj kompaniji koju će Hitači osnovati u Holandiji, a u kojoj će biti objedinjeno poslovanje s kućnih aparatima 12 inostranih podružnica koje su u vlasništvu japanske grupe, navodi Arcelik u podnesku objavljenom na berzi, prenosi portal Seenews.

U sastav novog zajedničkog preduzeća ući će Hitačijeve prodajne kompanije iz Tajlanda, Kine, Hong Konga, Tajvana, Singapura, Malezije, Indonezije, Bliskog Istoka, Vijetnama i Mjanmara, kao i dve podružnice sa proizvodnim pogonima na Tajlandu i u Kini.

Zajednički neto promet Hitačijevih stranih kompanija koje se bave belom tehnikom, a čiji bi većinski vlasnik sada trebalo da postane Arčelik, iznosio je oko milijardu dolara u fiskalnoj godini završenoj 31. marta.

Transakcija između Arčelika i Hitačija, za koju treba da daju zeleno svetlo nadležni regulatorni organi, trebalo bi da bude okončana do 1. aprila 2021. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.