U trendu

Turinski: Za poslodavce važno i obrazovanje i iskustvo

BEOGRAD – Menadžer za odnose s javnošću kompanije Infostud Miloš Turinski ocenio je da će za poslodavce uvek biti „dobitna kombinacija“ ako zaposleni poseduje i obrazovanje i praktično iskustvo.

Komentarišući nedavno istraživanje koje je pokazalo da bi za pet godina za dobijanje posla moglo da bude presudno iskustvo, a ne obrazovanje, rekao je da to zavisi od samog zanimanja i da ta generalizacija nije moguća.

„Ako pričamo o poslovima gde je važno da znate praktičan rad poput automehaničara, kuvara, konobara tu će vam se više gledati koliko znate i šta nosite sa sobom. Sa druge strane morate za neke profesije da imate određeni stepen obrazovanja, gde je potrebno teoretsko znanje, poput lekara, pravnika pa i naučnika“, rekao je Turinski za Tanjug.

Ono što je istakao kao trend koji postoji poslednjih nekoliko godina, i koji će se, ocenio je, nastaviti, je da je 60 odsto oglasa za posao namenjeno onima sa srednjom stručnom spremom, dok je preostalih 40 odsto za one sa višom, visokom ili master diplomom.

Turinski ipak ističe da je za poslodavce „dobitna kombinacija“ neko ko poseduje i obrazovanje i praktično iskustvo.

„Ta kombinacija je uvek dobitno rešenje, iz razloga što to pokazuje vašu spremnost i da učite i da se usavršavate“, rekao je Turinski.

Menadžer za ljudske resurse Radmila Gavrić objasnila je da svaki menadžer ljudskih resursa kada oglašava određenu poziciju, prethodno utvrdi da li je neophodno obrazovanje, koji stepen obrazovanja, kao i koliko iskustva određeni pojedinac treba da ima.

„Za neke pozicije je neophodno visoko obrazovanje, ako ste lekar na primer, sa druge strane neke pozicije ne zahtevaju nužno visoko obrazovanje. Danas možete da budete programer, a da niste završili fakultet. U tom slučaju važnije je da poznajete određene programske jezike, i imate praktična znanja“, rekla je Gavrić za Tanjug.

Ona je istakla da kompanija ima različita očekivanja, zavisno od toga šta je u tom momentu za njih prioritet, a da je osim „kombinacije“ visoko obrazovanje i iskustvo, praktična znjanja, važno da bude i kompatibilan u organizacionoj strukturi.

„Danas se sve više ističe značaj tih vrednosti koje pojedinac donosi u kompaniju. Možete da imate pojedinca koji je apsolutno kandidat, ispunjava uslove kada je u pitanju nivo obrazovanja i iskustva, ali se ispostavi da nije kompatibilan odnosno da se ne uklapa u organizacionu klimu i samu organizaciju kompanije“, objasnila je Gavrić.

Anketirani građani pretežno misle da je iskustvo važnije ali samo za određene profesije.

„U Srbiji konkretno, verovatno iskustvo, zavisi koja profesija je u pitanju, da li je neka profesija koja može da se nauči online, ili je neka zanatska, ali recimo za IT stručnjake bitnije iskustvo daleko više nego diploma“, rekla je jedna sugrađanka.

Neki ipak misle da je važno i jedno i drugo, ali da mlade ljude koji su tek diplomirali, zahtev da imaju iskustvo, koji je čest kod poslodavaca, stavlja u nepovoljan položaj.

„Bitno je i jedno i drugo ne bih znala da kažem zašto je jedno bitnije. Veliki problem za mlade je da mnogi poslodavci traže iskustvo, a oni su tek diplomirali, i tada ne mogu da nađu posao jer poslodavci traže iskustvo“, ističe jedna sugrađanka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar