U trendu

Turistička privrede Vojvodine na sajmu u Budimpešti

NOVI SAD – Na Međunarodnom sajmu turizma u Budimpešti turističku privredu Vojvodine ovih dana predstavlja Turistička organizacija Vojvodine i više od 20 turističkih i ugostiteljskih preduzeća.

Agencije, smeštajni kapaciteti, turističke organizacije, salaši, čarde, vinari i proizvođači domaćih tradicionalnih proizvoda i suvenira predstavljeni su na 42. sajmu UTAZAS2019, a danas je na štandu vojvođanskog turizma na pres konferenciji predsednik PKV Boško Vučurević rekao da su Srbija, a posebno Vojvodina uvek imale dobru poslovnu saradnju sa Mađarskom u svim oblastima privrede, koja je u poslednje vreme podignuta na još viši nivo.

U tom je smislu pomenuo da se povećava broj turista iz Mađarske koji dolaze u Vojvodinu, te da ih je prošle godine bilo 30 odsto više nego prethodne.

„Cilj nam je da saradnju pospešimo i povećamo turistički promet, a jedan od koraka ka ostvarenju ovog cilja je i nastup na ovom sajmu“, rekao je Vučurević.

Dodao je da ukupna saradnja Vojvodine s Mađarskom beleži stalan rast, a u 2018. godini ostvaren je najveći obim robne razmene i on iznosi blizu 628 miliona evra.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković na konferenciji je rekao da je Vojvodina kulturološki i istorijski povezana s Mađarskom i da bi zajednički turistički proizvod doprineo saradnji i međusobnom podsticaju razvoja celokupnog društva.

Đoković je pomenuo saradnju u oblasti seoskog turizma na primeru sela Skorenovac koji ostvari na godišnjem nivou 5.000 noćenja gostiju iz Mađarske, kao i salaš u Malom Iđošu koji ostvari 10.000 noćenja i 30.000 dolazaka, a najveći broj gostiju je iz Mađarske.

Direktorka TOV Nataša Pavlović rekla je da je Vojvodina destinacija koja ima za svakog nešto da ponudi, Subitice i Palića, do Fruške goru i drugih lokacija s čardama i bogatom vojvođanskom gastronomijom.

Ona je rekla i da Vojvodina iz godine u godinu beleži sve veći rast broja turista i da je u 2018. godini taj broj veći za 8,4 odsto, dok je broj noćenja povećan za 13,3 odsto.

U prethodne dve godine, PKV je formalizovala saradnju sa Privrednom komorom Budimpešte, Pečujsko-baranjskom privrednom komorom i Privrednom komorom Županije Čongrad u cilju zajedničkog iniciranja trgovinske razmene, privredne i turističke saradnje i organizovanja zajedničkih izložbi i sajmova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.