U trendu

Turističke agencije: Neprihvatljiva pomoć države kroz subvencije za polise osiguranja

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) saopštili su večeras da je potpuno neprihvatljiv predlog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da sektorska pomoć bude u vidu subvencija za polise osiguranja od insolventnosti.

To, kako se navodi, neće sprečiti otpuštanja zaposlenih i gašenje većine agencija.

„Ističemo da nije postignut nikakav dogovor udruženja turističkih agencija i resornog ministarstva na sastanku 3. novembra, već su se samo iznosili predlozi iako je ministarka Tatjana Matić, dan nakon sastanka u medijima navela kako smo se složili oko novog paketa pomoći“, navela su udruženja.

Udruženja apeluju da Ministarstvo finansija razmotri sugestije predstavnika turističkih agencija kako bi državna pomoć bila održiva i pomogla da se sačuvaju radna mesta, a većina agencija opstala i omogućila svojim strankama realizaciju zamenskih putovanja.

Udruženja su navela da njihove članice smatraju da se subvencijom polisa pomaže osiguravajućim kućama, a ne turističkim agencijama, jer je nejasno kada će se ponovo uspostaviti uslovi za nastavak putovanja u barem približnom obimu kao pre pandemije kovid-19.

„Sva pomoć treba da ide sektoru koji je ugrožen, jer će se, osim što će turistički radnici moći da prehrane svoje porodice, dobar deo te pomoći ponovo vratiti u budžet preko poreza i doprinosa od njihovih zarada“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić juče najavila da je sa Ministarstvom finansija usaglašeno da se oko 150 miliona dinara izdvoji za pomoć turističkim agencijama, ali kroz subvencije za obezbedjenje polisa od insolventnosti.

„Čak i da smatramo da je ova mera opravdana, većina agencija ne može da je primeni jer osiguravajuće kuće odbijaju da izdaju polise ili ih uslovljavaju obezbedjenjem u vidu depozita ili hipoteke prvog reda“, navela su udruženja.

I najmanja agencija je, kako se navodi, u zakonskoj obavezi da ima polisu sa pokrićem od 200.000 evra što zahteva obezbedjenje u vrednosti od 300.000 evra.

„To je jednostavno nemoguće, pa je nemoguće i da se vratimo u zakonske tokove poslovanja“, ocenili su UTAS i ANTAS.

Istakli su da su netačne informacije ministarke Matić da polise, kako je izjavila medijima, koštaju od 3.000 do 5.000 evra već od 8.000 do 18.000 evra.

Naveli su i da nije istina da bi subvencije pomogle malim i srednjim agencijama jer su one izostavljene iz te mere pomoći države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.