U trendu

Turska centralna banka opet srezala referentnu kamatu

ISTANBUL – Turska centralna banka je snizila danas referentnu kamatnu stopu za 100 baznih poena na 15 odsto i nagovestila dodatno ublažavanje uprkos inflaciji koja se kreće blizu 20 procenata, ubrzavši spiralu pada lire na istorijski najniži nivo.

Centralna banka, koju opozicija kritikuje da se povinuje zahtevima predsednika Tajipa Erdogana za vođenje stimulativne monetarne politike, saopštila je da je već deo pritiska na rast cena privremen i da će trajati do sredine 2022, što joj ostavlja prostor za još jedno moguće smanjenje kamate sledećeg meseca, prenosi Rojters.

Ovim potezom centralne banke je nastavljen cuklus ublažavanja monetarne politike koji je u septembru, kada je započet, šokirao tržišta, navodi britanska agencija.

Analitičari kažu, dodaje Rojters, da je to nepromišljen potez s obzirom na pad lire i rast inflacije, i da je odraz „Erdoganove čvrste ruke“ u centralnoj banci u kojoj je za dve i po godine smenio tri guvernera.

Turska valuta je pala na 10,98 lira prema dolaru nakon odluke banke, što je pad od 6,6,9 posto u odnosu na njen ovogodišnji maksimum u martu.

Odbor za monetarnu politiku turske centralne banke je saopštio da će se prolazni pritisak na inflaciju „sa strane ponude i drugih faktora, koji su van kontrole monetarne politike“ zadržati tokom prve polovine sledeće godine.

„Odbor će razmotriti da dovrši korišćenje ograničenog prostora koji impliciraju ovi faktori u decembru”, na svojoj poslednjoj sednicu u ovoj godini, dodaje se.

Erdogan je u sredu obećao da će ići „do kraja“ u borbi protiv visokih kamatnih stopa i pozvao kompanije da investiraju i zapošljavaju, što je izazvalo ubrzanje rasprodaje lire, koje podseća na vrhunac krize turske valute iz 2018.

Deprecijacija lire i rast troškova života nagrizaju zarade Turaka i pogađaju Erdoganov rejting u anketama javnog mnjenja uoči izbora koji treba da se održe najkasnije sredinom 2023. godine. Lideri opozicije su zatražili juče raspisivanje prevremenih izbora.

Deprecijacija lire od 32 posto u dosadašnjem toku ove godine podiže cene uvozne robe, podstičući inflaciju koja je prošlog meseca dostigla 19,89 posto, što je njen najviši nivo u poslednje skoto tri godine i četiri puta veći od zvaničnog ciljane stope inflacije centralne banke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.