U trendu

Turska centralna banka zadržala referentnu kamatu na 14%

ISTANBUL – Turska centralna banka je zadržala danas, drugi mesec zaredom, referentnu kamatu na 14 odsto, uprkos skoku inflacije na skoro 50 procenata nakon prošlogodišnjeg cuklusa smanjenja ključne kamatne stope, koji je izazvao krizu nacionalne valute lire.

„U toku je sveobuhvatna revizija okvira monetarne politike sa ciljem permanentnog podsticanja veće upotrebe lire (lirizacije) kroz sve instrumente politike“, saopštio je komitet za monetarnu politiku centralne banke Turske, prenosi Rojters.

Lira se posle objave odluke turskih monetarnih vlasti stabilizovala prema dolari, nakon što je prethodno blago oslabila na 13,62 lira za dolar na prepodnevnom trgovanju.

Turska centralna banka je počela da ublažava monetarnu politiku u septembru 2021. pri čemu je do kraja godine smanjila referentnu kamatu za 500 baznih poena zbog, kako navodI Rojters, pritiska predsednika Tajipa Erdogana, u čijem je novom ekonomskom planu prioritet dat kreditiranju, proizvodnji, izvozu i zapošljavanju.

Lira je lani pala za 44 posto prema dolaru zbog zabrinutosti vezanih za prerano popuštanje monetarne politike, ali se ove godine stabilizovala zahvaljujući državnim intervencijama na tržištu valuta i programu zaštite depozita u položenih u lirama od deprecijacije.

Međugodišnja inflacija u Turskoj je u januaru porasla na 20-godišnji maksimum od 48,69 procenata, a većina ekonomista predviđa da će u narednim mesecima premašiti 50 posto i ostati blizu tog nivoa tokom većeg dela godine, naročito ako centralna banka ponovo počne sa ublažavanjem politike, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar