U trendu

Turska lira pala 2,1% nakon smene guvernera centralne banke

ANKARA – Turska lira je pala danas za 2,1 odsto prema dolaru nakon što je predsednik Tajip Erdogan razrešio dužnosti guvernera centralne banke, zbog otvorenog neslaganja s njim po pitanju smanjenja referentne kamate kako bi se podstakla ekonomija pogođena recesijom.

Lira se trgovala jutros na nivou od 5,7525 za dolar u odnosu na kurs od 5,8245 lira za dolar koji je zabeležen na otrvaranju azijskih berzi, prenosi Rojters.

Guvernera Murata Četinkaju, čiji je četvorogodišnji mandat trebalo da traje do 2020. godine, zamenio je njegov pomoćnik Murat Ujsal, piše u predsedničkom ukazu objavljenom rano u subotu u službenom glasniku.

Ujsal, koji je tri godine bio zamenik guvernera pre iznenadne smene Četinkaja, poznat je kao jedan od vrlo umerenih članova regulatornog tela banke koje je nadležno za monetarnu politiku.

U ukazu nisu dati nikakvi zvanični razlozi za smenu, ali iz vladinih izvora navode kao uzrok Erdoganovo nezadovoljstvo zbog toga što banka još od prošlog septembra drži referentnu kamatnu stopu na nivou od 24 procenta kako bi podržala posrnulu nacionalnu valutu, dodaje britanska agencija.

List Hurijet je objavio u nedelju da je Erdogan na sastanku sa poslanicima iz svoje stranke rekao da smenjuje Četinkaju zbog ponovnog odbijanja vladinih zahteva da smanji kamatu.

Analitičari kažu da bi centralna banka Turske mogla da počne sa ublažavanjem monetarne politike već na sastanku 25. jula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.