U trendu

Turska pregovara s RUS i UKR o koridoru za izvoz žita

ANKARA – Turska je u pregovorima sa Rusijom i Ukrajinom o otvaranju koridora preko Bosfora za izvoz ukrajinskog žita, javlja Rojters pozivajući se na izjavu jednog visokog turskog zvaničnika.

„Turska pregovara i sa Rusijom i sa Ukrajinom o izvozu žita iz Ukrajine. Postoji zahtev da žito stigne na krajnja odredišta otvaranjem koridora preko Turske. Pregovori su još u toku“, rekao je turki zvaničnik britanskoj agenciji pod uslovom da ostane anoniman jer su razgovori poverljivi.

Više od 20 miliona tona žita je „zarobljeno“ u silosima u ukrajinskim crnomorskim lukama koje su blokirane od početka napada Rusije na Ukrajinu u februaru ove godine.

Rusija i Ukrajina učestvuju sa skoro jednom trećinom u globalnoj ponudi pšenice, a blokada izvoza iz Ukrajine doprinosi globalnoj krizi hrane.

Iz kancelarije turskog predsednika Tajipa Erdogana nisu odmah odgovorili na zahtev Rojtersa za komentarom.

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Andrej Rudenko je izjavio u sredu da je Moskva spremna da obezbedi koridor za brodove koji prevoze hranu u zamenu za ukidanje nekih zapadnih sankcija.

Još dva zasebna izvora upućena u aktivnosti turske vlade potvrdila su da se vode razgovori o tome da Turska pomogne da ukrajinsko žito bude isporučeno.

Turska, koja se na Crnom moru graniči i sa Rusijom i sa Ukrajinom, ima dobre odnose sa obema zemljama, iako je osudila rusku invaziju.

„Ankara je spremna da doprinese rešavanju problema svojevrsnim praćenjem ovog izvoza iz Odese preko Crnog mora, budući da je Turska tradicionalno veoma jaka u Crnom moru i spremna da pomogne“, rekao je u sredu jedan neimenovani visoki evropski diplomata Rojtersu, govoreći pod uslovom da ne bude imenovan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.