U trendu

Turska razgovara o produženju sporazuma o žitu sa Rusijom i Ukrajinom

ANKARA – Turska nastavlja pregovore sa Rusijom i Ukrajinom kako bi produžila Crnomorski sporazum o žitu pod „početnim uslovima“, rekao je danas novinarima turski ministar odbrane Hulusi Akar, prenosi Taš.

„Vremenski okvir za dogovor o žitu ističe. Ali nastavljamo pregovore sa Rusijom i Ukrajinom o produženju ovog sporazuma pod početnim uslovima“, naglasio je on.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško rekao je u utorak da će ugovor o žitu biti produžen za 60 dana. Prema njegovim rečima, ugovor će biti produžen pod ranije definisanim uslovima.
Ugovori o izvozu hrane iz Ukrajine potpisani su 22. jula u Istanbulu na 120 dana, a u novembru su produženi na isti period.

Jedan sporazum reguliše izvoz žita iz luka Odesa, Černomorsk i Južni, koje kontroliše Kijev. Istanbulski zajednički koordinacioni centar, koji su osnovale Rusija, Turska, Ukrajina i UN, ima zadatak da pregleda brodove kako bi sprečio šverc oružja i isključio provokacije.

Pored toga, Rusija i UN potpisale su memorandum kojim se globalna organizacija obavezuje da ukloni razna ograničenja za izvoz ruskog đubriva i poljoprivrednih proizvoda na svetska tržišta.

Ruska strana ističe da se drugi deo sporazuma ne sprovodi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.