U trendu

Turska spremna da pomogne Grčkoj da prebrodi krizu

Turska je spremna da pomogne Grčkoj da izađe iz finansijske krize, potvrdili su danas zvaničnici te zemlje.

„Spremni smo da pomognemo Grčkoj da preživi ekonomsku krizu putem ostvarivanja saradnje u sektoru turizma, energetike i trgovine. Želimo jaku Grčku, a Turska je otvorena za bilo koji predlog o saradnji“, izjavio je turski premijer Ahmet Davutoglu u Ankari, prenosi agencija Frans pres.

Turska delegacija će, kako je rekao, što pre otputovati u Grčku kako bi razmotrili zajedničke korake radi rešavanja finansijske krize.

„Ako Grčka dostavi zvanični predlog za dobijanje finansijske pomoći od Turske, zvanična Ankara će ga razmotriti“, izjavio je turski ministar ekonomije Nihat Zejbekči.

I lider levičarske i prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) poslao je poruku solidarnosti grčkom narodu: „Mi smo zajedno sa grčkim narodom i sa grčkom vladom u njenoj borbi za pravdu, jednakost, demokratiju i protiv mera štednje“.

Odnosi između Grčke i Turske su napredovali u poslednjih nekoliko godina, ali i dalja podela Kipra ugrožava bliže odnose dva suseda.

U slučaju da ne postigne sporazum sa kreditorima, Grčka će bankrotirati po osnovu neizmirivanja 1,6 milijardi evra duga prema Međunarodnom monetarnom fondu koji danas dospeva na naplatu, zbog čega joj preti opasnost da izađe iz evrozone, ocenjuje Frans pres.

(Tanjug)

Napišite komentar