U trendu

Turske državne banke napuštaju ruski platni sistem

NJUJORK/MOSKVA – Tri turske državne banke, jedine u toj zemlji koje obrađuju transakcije s ruskim platnim karticama Mir, planiraju da se povuku, izvestila je agencija „Blumberg“ pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika.

Odluka dolazi nakon upozorenja Bele kuće da će finansijske institucije rizikovati sekundarne kazne ako sankcijama pogođenoj Rusiji pomažu da zaobiđe zapadne kaznene mere uvedene zbog rata Ukrajinu, navodi njujorška agencija, a prenosi Raša tudej (RT).

Ranije ovog meseca, Kancelarija američkog Ministarstva finansija za kontrolu strane imovine (OFAC) saopštila je da je spremna da uvede sankcije bilo kojoj instituciji van Rusije koja koristi platni sistem te zemlje.

Turske banke su se pridružile platnoj mreži Mir početkom avgusta, omogućavajući ruskim turistima da u Turskoj plaćaju kupovine tom karticom.

Iznuđene mere koje će, kako se očekuje, preduzeti Halkbank, Zirat Banka i VakifBanka o prestanku korišćenja platnog sistema Mir, najnoviji su preokret u turskom stavu prema sankcijama protiv Rusije, navodi RT.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan, čija je aktivnost bila delikatno izbalansirana otkako je Moskva pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini, najavio je prošle nedelje održavanje ekonomskog sastanka sa najvišim državnim zvaničnicima kako bi se procenile moguće odluke o servisiranju kartica Mir u svetlu zapadnih sankcija.

Platni sistem Mir je razvila Centralna banka Rusije kao domaću alternativu Viza i Masterkard karticama nakon prve runde sankcija uvedenih Moskvi 2014. godine. Od uvođenja novog platnog sistema, ruske banke su izdale više od 129 miliona Mir kartica.

Ruski mediji su izvestili prošle nedelje da su banke u Kazahstanu i Vijetnamu prestale da prihvataju Mir platne kartice kako bi izbegle rizik od sekundarnih sankcija SAD-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar