U trendu

Turski stručnjak: Američka monetarna politika sve alarmantnija za svet

 Pogrešna monetarna politika i nesposobnost vlade SAD da ulije poverenje tržištu sve više uznemiravaju svet, oceno je Kaja Ardik, stručnjak za međunarodnu trgovinu na Univerzitetu Piri Reis u Istanbulu.

U onlajn intervjuu za Sinhuu on je naveo da svet postaje sve osetljiviji na američku hegemoniju i hegemoniju dolara.

Kao odgovor, „zemlje širom sveta su progovorile, sve više reaguju i preduzimaju neophodne mere protiv monetarne politike SAD“, rekao je Ardik.

Jedan od takvih odgovora, prema njegovim rečima, jeste da zemlje smanjuju svoje zalihe duga u SAD. „To je reakcija na američku politiku“, dodao je.

Sjedinjene Države doživljavaju stagflaciju, a njihova ekonomija pokazuje znake recesije, što ih je navelo da još više zloupotrebljavaju dominaciju dolara, rekao je Ardik.

„Kada privreda neke zemlje doživi dva uzastopna kvartala negativnog rasta, to se zove recesija. Ekonomija SAD se smanjivala dva uzastopna kvartala, pri čemu je godišnji rast pao za 0,9 odsto u periodu april-jun“, dodao je on.

Da bi obuzdale rastuću inflaciju, Federalne rezerve SAD podigle su referentnu kamatnu stopu za 75 baznih poena u julu, što je drugo uzastopno i najveće povećanje stope od 1994. godine.

Ekspert je upozorio da će ova uznemirujuća situacija u Sjedinjenim Državama, najvećoj svetskoj ekonomiji, duboko uticati i na druge zemlje jer će se suočiti sa izazovima ekonomskog razvoja.

„Rast cena energije i hrane komplikuje sve ekonomije, kako razvijene, tako i one u razvoju. Teško je biti optimista u tom kontekstu,“ rekao je on.

Ardik je naglasio da će i Turska patiti od „pneumonije“ jer američka ekonomija počinje da „kašlje“.

„Svaki put kada Fed podiže kamatne stope, Turska gubi mnogo investicionog kapitala i mogućnosti. Turska već ima veoma ozbiljne probleme u pronalaženju sredstava i stranih resursa… Investicije unutar Turske takođe polako nestaju“ ocenio je turski elspert u intervjuu za Sinhuu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.