Turski tržišni regulator pokrenuo istragu protiv Votsapa

ISTANBUL – Turski regulator za tržišnu konkurenciju saopštio je danas da je pokrenuo istragu protiv Votsapa i njegovog vlasnika Fejsbuka, nakon što je ta aplikacija za razmenu poruka zatražila od korisnika da dozvole Fejsbuku prikupljanje njihovih podataka, uključujući brojeve telefona i lokacije.

Turska Komisija za zaštitu konkurencije navela je u saopštenju da je naložila da se zahtev za prikupljanje podataka odmah obustavi dok se ne završi istražni postupak, prenosi Rojters.

Votsap je prošle srede ažurirao svoje uslove korišćenja, omogućivši Fejsbuku i njegovim podružnicama da prikupljaju korisničke podatke, a kao rok za prihvatanje novih uslova je odredio 8. februar.

Konkurentske aplikacije za razmenu poruka u Turskoj, Signal i Telegram, od tada beleže nagli rast tražnje.

Turska vlada je prošlog jula donela zakon o jačoj kontroli nad društvenim mrežama, naročito stranim, kojim je uvela nova ograničenja i novčane kazne za kršenje propisa.

Kritičari tvrde da se tim zakonom guši reč onih Turaka koji su na društvenim mrežama izražavali neslaganje s vlastima, nakon što je vlada pojačala svoj uticaj na vodeće medije u zemlji, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.