U trendu

Tuzla prvi grad u BiH na Novom putu svile ka Kini

SARAJEVO – Tuzla postaje prvi grad u Bosni i Hercegovini koji će imati direktnu železničku konekciju na Novom putu svile ka Kini, kada kineska kompanija Cosco Shipping koja već nekoliko godina posluje u BiH, otvari novi, intermodalni servis Land Sea Expreš Tuzla.

Ovaj servis obuhvata redovan pomorski transport roba do ulazne Luke Rijeka i intermodalnu konekciju putem železničkog saobraćaja do finalne destinacije Tuzla.

Direktorka predstavništva Cosco Shippinga za BiH Meliha Mujezinović kaže da je ova istorijska, redovna intermodalna konekcija pionirski poduhvat i dolazi u ključnom trenutku stvaranja novih transportnih vrednosti na tržištu Bosne i Hercegovine, piše sarajevski portal Klix.

„Predmetna redovna linija je odgovor na veliko interesovanje tržišta i predstavlja dopunu postojećih servisa brodara Cosco Shipping na tržištu BiH“, rekla je Mujezinović i naglasila da je realizacija ovo gprojekta išla uz nesebičnu podršku obe železničke kompanije u BiH, Željeznica Federacije BiH i Željeznica Republike Srpske, koje su dale puni doprinos.

Nakon uspešnog razvoja poslovanja na postojećim intermodalnim konekcijama u okviru Cosco Shipping Land-Sea Expreš servisa između luka Pirej i Rijeka te destinacija u Srbiji (Beograd), Severnoj Makedoniji (Skoplje), Mađarskoj (Budimpešta), kao i Češkoj i Slovačkoj, Cosco tako uspostavlja i novu intermodalnu konekciju sa Tuzlom (lokacija Bosanska Poljana CI Tuzla).

„Tuzlu vidimo kao stratešku tačku daljeg razvoja intermodalnog saobraćaja u Bosni i Hercegovini. Uz uspotavljanje planirane željzničke konekcije Tuzla postaje prvi grad u BiH sa takvom vrstom servisa, te se svrstava u postojeću mrežu intermodalnih servisa na području Jugoistočne Evrope“, rekla je Mujezinović.

Cosco Shipping Group je najveća kineska brodska kompanija, svetski lider u oblasti međunarodnog prekomorskog transporta, kao i glavni izvođač globalne inicijative NR Kine „Jedan pojas, jedan put“, koji podrazumeva strateško intermodalno povezivanje Dalekog istoka sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, sa posebnim akcentom na unapređenju i razvoju železničkog i intermodalnog transporta u zemljama Balkana.

Kako naglašavaju iz Cosco Shippinga, kvalitet usluge i tranzitno vreme su glavni imperativ koji ostvaruju kroz veliku frekventnost servisa sa Dalekog istoka, efikasnu intermodalnu konekciju i veliku posvećenost u radu zaposlenih. U prilog tome govori činjenica da Coscov servis koriste različiti domaći i globalni klijenti.

„Uspostavljanje intermodalnog servisa stvara snažne pretpostavke za razvoj Bosne i Herecgovine, naročito tuzlanske regije. Ponosni smo što smo stvorili šansu koja će nesumnjivo doneti novu vrednost na tržištu Bosne I Hercegovine“, rekla je Mujezinović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.