U trendu

U 13 lokalnih samouprava u Srbiji u državnom vlasništvu gotovo 1. …

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je danas da je u Srbiji u 13 lokalnih samouprava identifikovano 546 napuštenih parcela u državnom vlasništvu, ukupne površine 948 hektara, u okviru projekta čiji je cilj efikasna upotreba zemljišta, potencijalno za ogansku proizvodnju ili podizanje vetrozaštitnih pojaseva koji štite tlo.

Cilj projekta koji su sproveli Uprava za poljoprivreno zemljište i Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), bilo je i unapredjenje konkurentnosti u ruralnim područjima i podsticanje ekonomskog rasta, navedeno je u saopštenju.

Uvidevši važnost identifikacije parcela u državnom vlasništvu koje dugo nisu obradjivane, Uprava za poljoprivredno zemljište je ove godine za terensku proveru odabrala Valjevo, Ub, Osečina, Lajkovac, Mionica, Ljig, Čačak, Gornji Milanovac, Ivanjicu, Lučane, Irig, Vršac (Veliko Središte) i Niš (Medijana).

Zaključno sa novembrom, identifikovano je 1.398 parcela, od čega je za 546 parcela površine 948 hektara, utvrdjeno da su napuštene, odnosno neobradjene, dok su 852 parcele od 1.228 hektara korišćene, precizirano je u saopštenju.

Dodaje se i da su odredjene parcele koje su okarakterisane kao korišćene, predmet eksproprijacije.

Podseća se da je 2019. godina bila prva godina sprovodjenja projekta u četiri jedinice lokalne samouprave (Smederevo, Beočin, Aleksinac i Aleksandrovac).

Rezultati tih terenskih provera pokazali su da je projekat od izuzetne važnosti, pre svega jer je korisno da se zemlja koja je napuštena obradi, odnosno da se pruži dodatna mogućnost poljoprivrednicima da prošire ili započnu rad u poljoprivredi.

Protekle godine, za pomenute četri jedinice lokalne samouprave više od 50 hektara zemlje krajem godine je dato u zakup poljoprivrednicima za podizanje višegodišnjih zasada.

Uprava za poljoprivredno zemljište i UNDP zajedno su radili na unapredjenju upravljanja napuštenim zemljištem u državnoj svojini kroz komponentu „Jačanje ruralne konkurentnosti i produktivnosti u agrobiznis sektoru“ koja je podrazumevala identifikaciju napuštenih parcela u državnom vlasništvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.