U trendu

U 16 opština Crne Gore više penzionera nego radnika

PODGORICA – U 16 crnogorskih opština, od ukupno 24, penzionera ima više nego zaposlenih.

U osam opština, nezaposleni su brojniji od zaposlenih, dok u tri opštine – Rožajama, Plavu i Gusinju – ima više i korisnika socijalne pomoći nego radnika. U četiri opštine prosečna plata je niža od budućeg minimalca od 450 evra, pišu Vijesti.

To pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat,Zavoda za zapošljavanje, Fonda PIO i Ministarstva finansija i socijalnog staranja, odnosno centara za socijalno staranje.

U 13 opština na severu zemlje živi 22 hiljade zaposlenih, što je 15 odsto ukupnog broja od 145 hiljada u Crnoj Gori, dok je na istom području evidentirano 25 hiljada nezaposlenih, odnosno 47 odsto ili skoro polovina ukupnog broja nezaposlenih.

U severnom regionu živi i 30 hiljada penzionera, što je 25 odsto od ukupnog broja, a socijalnu pomoć na u tom delu zemlje dobija 13,8 hiljada stanovnika, ili 52 odsto od ukupnog broja na nivou cele države, navodi se u tekstu.

To, prema oceni lista, pokazuje da desetine miliona evra koje su proteklih decenije date za “regionalni razvoj nisu dale nikakve rezultate“.

Prema ovim podacima, ekonomski najugroženiji su stanovnici Rožaja gde ima 2,4 hiljade radnika, 2,6 hiljada penzionera, 5,1 hiljada nezaposlenih i 5,1 hiljada korisnika socijalne pomoći. Odnosno na 2,4 hiljade zaposlenih ima 12,8 hiljada ugroženih kategorija.

U Plavu i Gusinju, za koje Monstat i dalje vodi podatke o zaposlenima kao da je jedna opština, postoji 1,2 hiljade radnika, 1,5 hiljada penzionera, 2,8 hiljada nezaposlenih i 1,6 hiljada korisnika pomoći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.