U 2014. u Rusiju izvezene kruške i jabuke za 83 miliona dolara

Srbija je prošle godine u Rusiju izvezla svežih jabuka i krušaka u vrednosti oko 83 miliona dolara, izjavila je jutros ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković.
Ona je kazala da je Srbija tokom prošle godine u Rusiju izvozila mlečne proizvode, meso, sveže i smrznuto voće i povrće, da je to tržište otvoreno za proizvode iz Srbije, ali da nema dovoljno količina za izvoz.

Bogosavljević Bokošvić je kazala je da je sa ruskom delegacijom juče razgovarala o investicijama u Srbiji i da je najjasnija potreba za ulaganjem u preradne kapacitete.

Govoreći o plasmanu mesa na rusko tržište, pored malog stočnog fonda koji ima Srbija i zabrane prolaska svinjskog mesa kroz zemlje Evropske unije, Bogosavljević Bošković je kazala da Srbija ima 51 odabrani objekat za plasman proizvoda od mleka i mesa u Rusiji.

„Rusi su zainteresovani isključivo za srpsko meso. Mi smo od 2014. godine  počeli da izvozimo količine koje su nam bile na raspolaganju, mi smo zadovoljni. Svinjsko meso možemo izvoziti u Rusiju, ali problem je transport, jer tranzit ide preko Luke Bar i traje 45 do 60 dana, jer nam nije nije dozvoljeno da prodjemo kroz zemlje Evropske unije zbog vakcinacije protiv svinjske kuge“, kazala je ministarka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.