U 2016. intenzivna gradnja autoputa u Crnoj Gori

Crnogorsko Ministarstvo saobraćaja i pomorstva najavilo je danas da će 2016. godina biti godina intenzivne gradnje autoputa od Bara do granice sa Srbijom, deonica od Podgorice do Mateševa u pravcu Kolašina.

Kako je navedeno, do sada je završeno više od 80 odsto pristupnih puteva za gradilišta autoputa, a započeti su i radovi na izgradnji četiri tunela na deonici od Podgorice do Mateševa.

Izgrađena su četiri kampa za smeštaj kineskih radnika koji će graditi autoput, a na gradilišta je dopremljeno 267 građevinskih mašina različite vrste i treba da stigne još 50 mašina.

Prema najavi, pored kineske kompanije CRBC koja je glavni izvodjač radova, na izgradnji autoputa biće angažovano 35 crnogorskih gradjevinskih i drugih preduzeća.

Prva deonica autoputa, koja košta 809 miliona evra, najsloženija je za gradnju, jer će na njoj biti 18 tunela dužine 17 kilometara i 13 mostova dužine tri kilometra.

Ugovor o gradnji autoputa potpisali su je 11. maja 2015. godine crnogorska vlada i kineska kompanija CRBC, a od tada teče četvorogodišnji rok u kome treba da bude završena prva deonica autoputa duga 49 kilometara.

Ceo autoput biće dug 170 kilometara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.