U trendu

U 2016. manje sredstava iz budžeta za lokalne samouprave

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički izjavila je danas da će u 2016. godini biti smanjena izdvajanja iz republičkog budžeta za jedinice lokalne samouprave, jer, kako je navela, „nema para“.

Udovički je na skupu „Unapredjenje upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou“ u Beogradu navela da će 2016. godina biti „godina rešavanja finansijskog položaja lokalnih samouprava“, a da se u njenom prvom kvartalu očekuje donošenje zakona o finansiranju jedinica lokalne samouprave.

„Ključni problemi su kako urediti trošenje sredstava, kako urediti nadležnosti i odgovornost republike i jedinica lokalnih samouprava, od koga zavisi na primer, finansijsko poslovanje škola. Zatim sledi kapacitet za budžetsko finansiranje, a na kraju jasne konsekvence za neodgovorno ponašanje“, kazala je Udovički.

Prema njenim rečima, neophodno je uspostaviti sistem u kome će jedinice lokalne samouprave „tačno znati šta koliko košta“.

„Dok se sistem ne postavi kako treba, ne možemo nikoga pozvati na odgovornost“, dodala je ministarka.

Predsednik Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Zoran Perišić ocenio je da je svrha programa, koji partnerski realizuju SKGO i Državna revizorska institucija (DRI), unapredjenje efikasnosti upotrebe javnih finansija na lokalnom nivou.

„Program je omogućio dvosmernu komunikaciju izmedju DRI i jedinica lokalne samouprave, koja do sada nije postojala. Izveštaji revizora pokazuju da je u pojedinim lokalnim samoupravama upitan svaki drugi utrošeni dinar, dok je u drugim sredinama upitan svaki sedmi utrošeni dinar“, rekao je Perišić.

Prema rečima vrhovnog državnog revizora Duška Pejovića, ta institucija će u 2015. godini izvršiti 108 revizija, od kojih 56 u jedinicama lokalne samouprave, revizija još nije uradjena.

„Situacija na terenu nije sjajna, što se može videti iz naših izveštaja. Ključni problemi su nepravilno korišćenje javnih sredstava i upravljanje javnom imovinom i nedovoljno poštovanje pravila i procedura“, kazao je Pejović dodavši da je problematično i to što interna revizija nije uspostavljena kod brojnih revidiranih subjekata.

On je dodao da su revizori u prethodne četiri godine dali više od 1.500 preporuka kao i da bi država morala više da se posveti „potencijalno koruptivnoj oblasti“ davanja javne imovine u zakup.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.