U trendu

U Beogradu počeo Srpsko-grčki poslovni forum

U Beogradu je danas počeo Srpsko-grčki poslovni forum 360 poslovnih ljudi iz obeju zemaljam.

Na otvaranju Foruma je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da Srbiju sa Grčkom povezuju „emocije i istinsko prijateljstvo“ i da je posolvni forum prilika za dogovore o zajedničkim poslovima.

„Moraćemo da se borimo da privučemo što više grčkih kompanija koje su nam potrebne da bismo postigli ubrzani rast i pripremili se za Specijalizovanu međunarodnu izložbu Ekspo 2027 (u Beogradu) jer nemamo za to dovoljno svojih kapciteta“, rekao je Vučić.

Zamolio je grčke finansijske institucije, posebno banke, da ponovo pokažu interesovanje za srpsko tržište jer su se promenile prilike u Srbiji.

„Garantovaćemo političku, pravnu i svaku drugu sigurnost u Srbiji, a za to su najbolja garancija stabilne javne finansije koje će u budućnosti biti još bolje“, rekao je Vučić.

On je istakao da se veliki poslovi u Srbiji neće završiti 2027. kada će u Beogradu biti Ekspo koji će biti 

„zamajac za još veće investicije i napredak“.

„Sada smo u trci s vremenom jer ključeve za Ekspo predajemo 1. decembra 2026. i do tada moramo da radimo danonoćno“, rekao je Vučić.

Rekao je da je u Srbiji sve više stranih radnika, a ootrebno ih je još više.

„Prvi put nam se vraćaju ljudi. U prethodnih sto dana imamo još 21.000 onih koji dolaze iz regiona, Evrope, čak i iz Kanade. Iz Nemačke čak 1.164, iz Austrije 595, iz mnogih zemalja, iz Švajacrske 595. Ali i dalje nemamo dovoljno radne snage“, rekao je Vučić.

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis kazao je da je Poslovni forum prilika za novu poslovnu saradanju uoči Ekspoa 2027 u Beogradu.

„Naše prisustvo još jedan dokaz da je prijateljstvo Srbije i Grčke istorijski čvrsto ukorenjeno i da je 2024. godina prilika da se napravi veliki ekonomski skok u našim odnostima“, rekao je on, podsetivši da je ukupna robna razmena dve zemlje bila oko 750 milona evra, ali i da može da bude veća.

Micotakis je od grčkih kompanija, koje učesvuju na forumu, tražio da obrate pažnju na napredak koji je postigla Srbija.

„Srbija ima ambiciozne planova jer želi da dostigne 100 milijardi evra BDP-a do 2027. i to pruža velike prilike za ulaganje i saradnju u raznim sektorima: infrastrukturi, nekretnima, energetici, upravljanu otpadom. Uveren sam da će grčke kompanije iskoristiti priliku i postati deo uspeha koji će ostvariti srpska privreda“, kazao je grčki premijer.

On je podsetio da je Grčka izašla iz produžene ekonomski krize, pa je uspela da 2022. godine izvoz premeši 70 milijardi evra, dok je nezaposlenost posle 14 godina spuštena ispod 10 odsto.

Izneo je da Grčkoj u poslednje četiri godine otvoreno 114.000 novih radnih mesta, te da je procenat Grka koji su imali platu između 1.000 i 3.000 evra porastao sa 33 odsto na 42 odsto.

Micotakis je istakao da su od velikog značaja saobraćajni koridori koji sa Centralnom Evropom povezuju Srbiji i Grčku preko Severne Makedonije.

„Vidim Srbiju kao moćnu, izvoznu zemlju. Mi želimo da veći deo izvoza prolazi kroz Grčku i zato nam je bitno da imamo savremene puteve i železničku mrežu. Naš cilj je unapređenje železničke mreže do Soluna“, rekao je premijer Grčke.

Istakao je da Grčka može da Srbiju snabdeva prirodnim gasom i da ga skladišti za nju.

„Želimo da pomognemo Srbiji u tranzicionom periodu. Grčka je među prvih 10 zemalja u svetu po proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora: više od 50 odsto naše energije proizvodi se iz obnovljivih izvora i želimo da to znanje prenesemo Srbiji“, kazao je Micotakis.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je rekao da je Ekspo 2027 „ne samo čast već i razvojna šansa“, a da je „od Ekspoa širi program ‘Skok u budućnost’ zbog kojeg će dodatne investicije iznositi 17-18 miijardi evra u sve sfere“, rekao je Mali.

Naveo je da je planirani privredni rast Srbije ove godine 3,5 odsto, da je prošle godine bruto domaći proizvod bio 69 miljardi evra, a da se očekuje da 2027. godine iznosi 100 milijardi evra.

Srbija je, po rečima ministra, zadržala makroekonomsku stabilnost, spoljni dug je 52,3 odsto i obezbeđena je visoka zaposlenost.

Narednih godina će se, kako je rekao, ulagati u inovacije, veštačku inteligenciju, biotehologiju, industrijske parkove, izgradnju auto-puteva i pruga.

Zbog Ekspoa, naveo je Mali, „gradiće se grad“ blizu beogradskog aerodoma „Nikola Tesla“ jer se očekuje tri miliona posetilaca iz 100 zemalja.

Mali je rekao da će se za potrebe Ekspoa graditi 1.500 stanova – rezidecijalni deo, stadion, centar za vodene sportove. Sve mora da se završi do kraja 2026. godine i on očekuje da se „nadovežu“ privatni investitori.

Naveo je da će se graditi pruga od centra Beograda do Ekspoa, da se gradi prva linija metroa, a da očekuje da sledeće godine počne izgradnja i druge linije, da će se na Novom Beogradu graditi železnička stanica, a da se gradi autobuska stanica.

Istakao je da će se na prostoru Beogradskoj sajma, u Hali 1 graditi Beogradska opera.

„Niko nije verovao u izgradnju Beograda na vodi, a danas je to najlepši deo grada. Svako obećanje koje smo dali, ispunili smo u dinar i dan“, rekao je Mali.

Zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Konstantinos Fragojanis je na Poslovnom forumu rekao da je došao u Srbiju da „proširi jake veze poštovanja i saradnje, kako među privrednicima tako i među onima koji su na čelu države“.

„Dolazimo danas da na ovom poslovnom forumu povrdimo, ojačamo i proširimo saradnju. Robna razmena je 2022. godine bila 750 miliona evra, najviše se trgovalo metalima, hemijskim proizvodima, plastikom, kaučukom, drvetom prehrambenim proizvodima“, naveo je Fragojanis.

Podsetio je da 250 grčkih kompanja radi u Srbiji i zapošljava hiljade ljudi.

„Današnji sastanak ima visoki cilj da se Srbja pripremi za Ekspo, a govorimo i o širem polju saradnje Srbije i Grčke jer naše kompnije dolaze iz svih sektora koje mogu doprineti suštinski saradnji sa komanijama iz Srbije uuspešnom starenju sajma“, rekao je Fragojanis.

Iz Grčke su na Poslovni forum, kako je rekao, došle najveće banke, kompanije za izgradnju infrastrukture, iz sektora energetike i „podeliće iskustvo“ sa kompanijama iz Srbije.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao na Poslovnom forumu da će projekat Ekspo predstaviti Srbiju u novom svetlu i učiniti je ekonomski boljom i naprednijom.

U privrednoj delegaciji Grčke uglavnom su kompanije energetike, građevinarstva, prerađivačke industrije, nekretnina i bankarstva.

Na panel-sesiji, posle plenarnog dela, ministri Vlade Srbije predstaviće razvojne projekte.

Forum je organizovala Privredna komora Srbije uz podršku Ambasade Grčke u Beogradu, a pozvani su predstavnici 125 srpskih preduzeća i 76 grčkih.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, spoljnotrgovinska razmena dve zemalje prošle godine iznosila je 792,3 miliona evra. Uvoz u Srbiju iz Grčke je iznosio 493,3 miliona evra i bio je 2,4 odsto manji nego godinu ranije, a izvoz je bio 299 miliona evra, odnosno 5,7 odsto veći nego 2022.

Srbija je prošle godine u robnoj razmeni sa Grčkom imala deficit od 194,3 miliona evra, a pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 60,6 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar