U trendu

U blizini Atine pronađeno ogromno vinsko blago

ATINA – Više od 4.000 starih i vrednih boca vina i žestokih pića, koje je decenijama bilo skriveno, pronađeno je u palati Tatoi, nekadašnjoj letnjoj rezidenciji grčke kraljevske porodice.

Grčko Ministarstvo kulture označilo je otkriće ove kolekcije kao „istorijski veoma značajno“, prenosi prtal Vino&Fino.

Među retkim bocama u ovoj zanimljivoj kolekciji su boce vina sa etiketama kuća Ćâteau Margaux, Ćâteau de Vincennes i Ćâteau Mouton Rothsćild, kao i keramička boca viskija Čivas iz ograničene i veoma vredne serije proizvedene povodom krunisanja britanske kraljice Elizabete II.

Kako navodi Greek Reporter, još nekoliko stotina sanduka sa pićem tek treba da bude otvoreno i očekuju se novi uzbudljivi nalazi, prenosi portal.

Posao na katalogizaciji vina i žestokih pića prepušten je ekspertima iz ugledne vinarije Aćaia Claus, osnovane 1861. godine, a tim predvodi Periklis Baltas, koji je na celu istorijskog arhiva vinarije Aćaia Claus.

Grčka ministarka kulture Lina mendoni, ovom prilikom, izjavila je da vina i žestoka pića iz palate Tatoi, pored ogromne kolekcionarske vrednosti, imaju i veliki naučnoistraživački znacaj, pa iz tog razloga, procenjivanje kolekcije obavljaju stručnjaci koji poznaju vino kako na nivou enologije, tako i opšte istorije.

„Naš cilj je da, kada završimo obnovu palate Tatoi i njeno pretvaranje u muzej, zadržimo deo ove kolekcije i izložimo je javnosti“, rekla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.