U trendu

U Britaniji 27 posto benzinskih pumpi i dalje bez goriva

LONDON – Na mnogim benzinskim stanicama u Britniji i danas nema goriva, čija je nestašica uzrokovala haos ove sedmice, tuče na pumpama i panične kupovine vozača koji su pravili zalihe goriva u flašama za vodu, pošto je akutni nedostatak vozača cisterni doveo lanac snabdevanja do tačke pucanja.

Deficit radnika posle Bregzita i pandemija kovid-19 izazvali su poremećaje širom nekih sektora pete najveće ekonomije u svetu, uključujući i zastoje u isporuci goriva i lekova, a sada je i nedostatak mesara „digao na noge“ stočare i mesnu industriju.

Britanski ministri danima ponavljaju da se kriza stišava ili čak završava, ali trgovci na malo kažu da je više od 2.000 benzinskih pumpi suvo, a izveštači Rojtersa javlaju da su širom Londona i južne Engleske desetine pumpi još zatvorene.

Kolone automobila sa razjarenim vozačima su se smanjile na benzinskim stanicama u Londonu koje su i dalje otvorene.

Udruženje maloprodavaca benzina (PRA), koje predstavlja 65 posto u ukupnoj mreži od 8.380 britanskih benzinskih stanica, saopštilo je da su njene članice izvestile u četvrtak da je 27 posto pumpi i dalje suvo, 21 procenat ima samo jednu vrstu goriva na lageru, a 52 odsto ima dovoljno benzina i dizela.

„Zalihe im ističu brže nego inače zbog potražnje bez presedana“, kaže izvršni direktor PRA Gordon Balmer.

Ministar policije Kit Malhaus je izjavio danas da se britanska kriza s gorivom stabilizuje, ali da je potražnja i dalje velika.

„Situacija se stabilizuje širom zemlje, mada očigledno i dalje postoji velika potražnja za gorivom. Nadajmo se da će u narednih nekoliko dana popustiti pošto se tankovi pune“, rekao je Malthaus za Skaj Njuz.

Nakon što je manjak kamiondžija izazvao panične kupovine na benzinskim pumpama, sada i britanski stočari upozoravaju da bi nedostatak mesara i radnika u klanicama mogao da ih natera na masovno klanje do 150.000 svinja, da bi smanjili njihov broj na farmama.

Minet Baters, predsednica Nacionalnog sindikata poljoprivrednika, izjavila je da bi do smanjenja svinjskog fonda za oko 150.000 svinja moglo da dođe „potencijalno za nedelju ili deset dana“, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.