U trendu

U fokusu terminski ugovori za kukuruz i suncokret

NOVI SAD – Protekle nedelje u fokusu trgovanja su bili terminski ugovori za novi rod kukuruza i suncokreta, a nedeljni promet bio je 3.800 tona u vrednosti 157,5 miliona dinara, saopštila je danas Produktna berza.

Robni promet je bio veći za gotovo 73 procenta u odnosu na prošlu nedelju, a finansijska vrednost veća je za 83,5 posto.

U trgovanju kukuruzom je početkom nedelje zabeležen pad cena, da bi krajem nedelje nakon izveštaja USDA o kvartalnim zalihama i planiranoj setvi od strane proizvođača u SAD došlo do oporavka cene.

Trgovanje kukuruzom bilo je u rasponu od 22,5 do 23,3 dinara za kilogram bez PDV-a.

Terminski ugovor za kukuruz novog roda 2021. godine sa isporukom i plaćanjem u septembru zaključen je po ceni od 18,22, dok je ponderisana cena iznosila 22,88 din/kg bez PDV-a.

Pšenicom sa minimumom proteinom od 12 procenata početkom nedelje se trgovalo po 22 din/kg bez PDV-a.

Krajem nedelje ponuda pšenice je bila na dosta nižem nivou, dok kupaca nije bilo.

Cena soje nastavlja da beleži pozitivne trendove a prošle nedelje se trgovalo u rasponu od 66 do 68,5 din/kg sa klauzulom „uz obračun kvaliteta“.

Ponderisana cena je iznosila 67,5 din/kg bez PDV-a, što je u odnosu na prethodni upoređujući podatak više za 0,8 posto.

Suncokret rod 2021. godine, sa plaćanjem i isporukom u žetvi bio je tražena roba a terminski ugovori su zaključivani po jedinstvenoj ceni od 410 €/t što je 48,2 din/kg bez PDV-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.