U trendu

U HR zabranjeni pesticidi uzročnici pomora pčela 2020.

ZAGREB – Hrvatski Sabor je zabranio primenu pesticida opasnih za pčele u vreme cvetanja poljoprivrednih kultura kako se ne bi ponovio slučaj iz juna 2020. kada su u Međimurju uginuli milioni pčela.

Pokazalo se da je taj pomor bio rezultat jedinim delom i nepravilnog korišćenja sredstva za zaštitu bilja, rekao je Tugomir Majdak, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede u saborskoj raspravi o zakonu o održivoj upotrebi pesticida, prenosi Hina.

Kako je naveo, lica koja planiraju da izvrše zaštitu bilja treba pre svake primene pesticida opasnih za pčele da prijave to Hrvatskom pčelarskom savezu, odnosno lokalnim poverenicima.

Majdak je takođe rekao da je Hrvatska s organskom proizvodnjom prešla 100 hiljada hektara zemljišta, što je 10 posto ukupne proizvodnje prijavljene u Arkod sistemu, te da je cilj dalje povećanje tih površina i ekoloških proizvoda.

Povodom zabrinutosti nekih poslanika u pogledu snabdevanja hranom u svetlu ukrajinske krize, Majdak je naveo da je stanje poljoprivrednih useva dobro.

Potvrdio je da se tretiranje površina pod usevima i zasadom zaprašivanjem iz vaduha po pravilu zabranjuje, te da onlajn prodaja pesticida u ovom trenutku u novom zakonu nije definisana kao mogućnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.