U Hrvatskoj mesečna deflacija od 0,3 odsto u avgustu

ZAGREB – U Harvtskoj je u avgustu 2019. godine zabeležena deflacija od 0,3 odsto na mesečnom nivou, dok je međugodišnja inflacija iznosila 0,8 procenata, što je niže u odnosu na jul kada je bila 1,1 posto, prema danas objavljenom izvještaju Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na mesečnom nivou su u avgustu najviše pale cene odeće i obuće, za 3,8 posto, što je posledica sezonskih sniženja, dok su cene pokućstva, opreme za kuću i redovno održavanje potonule za 0,6 posto, a prevoz za 0,3 procenta, pri čemu su cene goriva oslabile 0,6 posto, prenosi Poslovni dnevnik.

Istovremeno, u posmatranom mesecu su jedino poskupeli rekreacija i kultura, za 0,1 procenat.

Na godišnjem nivou, u avgustu su najviše porasle cene alkoholnih pića i duvana, za 4,7 posto, a s rastom od 3,8 posto pratile su ih cene u segmentu stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva.

Cene restorana i hotela porasle su za 2,9 posto, dok su cene rekreacije i kulture uvećane za 2,0 procenta, obrazovanja za 1,2 odsto, hrane i bezalkoholnih pića za 0,3 posto, a pokućstva, opreme za kuću i redovno održavanje za 0,1 posto.

S druge strane, na godišnjem nivou su najviše pale cene odeće i obuće, za 1,6 posto, a po istoj stopi je pojeftinio i prevoz, pri čemu su cene goriva skliznule za 2,2 odsto.

Kumulativno, od januara do avgusta su potrošačke cene u Hrvatskoj zabeležile rast od 0,7 odsto u odnosu na isti period 2018.

(Tanjug)

Napišite komentar