U trendu

U Hrvatskoj od srede niže cene motovnih goriva

ZAGREB – Hrvatska vlada je na današnjoj telefonskoj sednici donela odluku o ublažavanju rasta cena motornih goriva dodatnim smanjenjem akciza na naftne derivate i ograničavanjem maksimalnih marži.

Takođe je odlučeno da vlada ubuduće cene motirnih goriva ne utvrđuje svakog utorka, kao do sada, već svake dve nedelje.

S obzirom na nove vladine odluke, cene benzina i dizela u Hrvatskoj će do sutra u ponoć ostati iste, i tek će od srede biti proemenjene.

„S obzirom na novi očekivan porast cena goriva, dodatno se smanjuje iznos akciza i smanjuje se i limitira maksimalni iznos marži, a cene će se menjati svakih na 14 umesto svakih sedam dana, kako je to bilo dosad. Nove cene stupaju na snagu u sredu“, rekao je premijer Andrej Plenković, prneosi portal Index.

Do sada je litar benzina koštao u Hrvatskoj 13,86 kuna (1,84 evra), a nova cena od srede će biti 13,50 kuna (1,79 evra), dok će dizel pojeftiniti sa 13,14 kuna po litru (1,74 evra) na 13,08 kuna (1,73 evra).

Te cene će važiti do 21. juna.

Agencija Hina precizira da je vlada dodatno smanjila akcize na benzine za 40 lipa po litru, čime je od početka ovaj namet snižen za ukupno 80 lipa, akcize na dizel je srezala za još 20 lipa ili ukupno za 40 lipa, a marža prozvođača i distributera je smanjena za dodatnih 10 lipa, na 65 lipa po litru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar