U trendu

U KG za tri meseca sakupljena 21 tona stakla za reciklažu

KRAGUJEVAC – U Kragujevcu je u drugom kvartalu ove godine (april – jun) sakupljena 21 tona staklene ambalaže, što je za 12 tona više nego u istom periodu 2019. godine.

Menadzerka projekta „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ iz NALED – a Sanja Knežević Mitrović je prilikom akcije prikupljanja i reciklaže staklene ambalže u centru ovog grada rekla da je postavljanje staklenih zvona u aprilu za ambalažu od stakla na teritoriji Kragujevca direktno doprinelo realizaciji projekta reciklaže, ali i velikom odzivu građana da učestvuju u akciji prikupljanja.

Akciju prikupljanja i reciklaže ove vrste otpada kroz projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ partnerski realizuju NALED, JKP Šumadija i Grad Kragujevac, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), objavio je Grad Kragujevac.

Takođe, projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ u Srbiji se sprovodi osim u Kragujevcu, još u Nišu, Somboru i Varvarinu.

U ime grada Kragujevaca početku akcije prikupljanja koja je juče održana u centru grada prisustvovao je član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine, Stefan Nikezić koji je naveo da je u prethodnom periodu u okviru ovog projekta Kragujevac dobio 120 staklenih zvona – kontejnera za reciklažu stakla koja je u upotebi JKP Šumadija.

„Mi želimo na ovaj način da podignemo svest kod naših sugrađana, posebno mlade populacije, o tome koliko je važno reciklirati, a stalnim i konstantnim akcijama na terenu i medijskom promocijom, nastojimo da približimo građanima ovu temu. Nadam se da ćemo u budućem periodu imati još više staklenih zvona na teritoriji grada Kragujevca“, kazao je Nikezić.

Direktor JKP „Šumadija“ Marko Vujnović kazao je da su kontejneri za prikupljanje staklene ambalaže postavljeni u gradskim i prigradskim naseljima, i ispred ugostiteljskih objekata, u cilju uvećanja stope za 20 odsto u tom domenu te poručio da su rezultati prikupljanja pokazali da se povećao nivo svesti građana o reciklaži i značaju primarne selekcije.

Inače, poznato je da je staklo jedan od materijala koji se mogu beskonacno reciklirati i reciklažom jedne staklene flaše uštedi se dovoljno energije da sijalica od 100 W svetli četiri sata.

Reciklaža jedne tone stakla smanjuje zagadenje vazduha za 20 odsto u odnosu na emisiju gasova pri proizvodnji novog, a postižu se i velike uštede vode i energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.