U Kini otkriveno ogromno nalazište nafte i gasa

PEKING – Kompanija Čajna Nešenel Petroleum (CNPC), najveći kineski proizvođač i dobavljač nafte i gasa, otkrila je novo nalazište tih energenata na severozapadu Kine, koje sadrži rezerve od preko milijardu tona.

Do značajnog otkrića došlo se istraživanjem izvorišta „Ordos basena 7“, pri čemu je utvrđeno da dokazane rezerve iznose 358 miliona tona, dok bi procenjene rezerve mogle dostići 693 miliona tona, prenosi turska novinska agencija Anadolija.

„To znači da je u velikom naftnom polju Ćingćeng otkriveno nalazište koje sadrži milijardu tona rezervi“, navodi se u saopštenju te kompanije.

Na tom naftnom polju će ove godine biti proizvedeno ukupno 640.000 tona nafte, dok bi godišnja proizvodnja u bliskoj budućnosti trebalo da dostigne tri miliona tona, izjavio je Li Luguang, potpredsednik kompanije PetroČajna, podružnice CNPC-a.

Iz PetroČajne je, takođe, saopšteno da je istraženo oko 740,9 milijardi kubnih metara dokazanih rezervi gasa u CNPC-ovim nalazištima Čangning-Vejuan i Tajang u basenu Sečuan, što znači da ukupne proverene rezerve iznose 1.061 milijardi kubnih metara u tom području.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.