U trendu

U Kini se rađa svetski energetski gigant

Vlada kineskog predsednika Si Đinpinga odobrila je spajanje korporacije Šenhua, najvećeg rudnika uglja u državi, sa kompanijom Čajna Gudijan, koja je među najvećim kineskim proizvođačima električne energije, saopštila je danas državna Komisija za kontrolu i upravljanje imovinom.

Novo pravno lice, sa imovinom od 1,8 hiljada milijardi juana (271 milijardi dolara), biće druga najveća kompanija u svetu po prihodima i najveća po instalisanim kapacitetima, prema podacima „Blumberg Nju Enerdži Fajnensa“.

Spajanje Šenhua-Gudijan je možda prvo od brojnih merdžovanja u kineskoj energetskoj industriji, pošto kinesko rukovodstvo pokušava da smanji industrijsku prekapaciranost i broj preduzeća u državnom vlasništvu, ocenjuje njujorška agencija.

Današnje saopštenje stavlja tačku na višemesečne spekulacije o tom udruživanju, o kom je „Blumberg“ izvestio još u junu.

Nova kompanija, koja će se prema očekivanjima zvati Nešenel Enerdži Investment koproracija, imaće instalisane kapacitete od preko 225 gigavata, čime će nadmašiti francuski Elektrisite i italijanski Enel, kaže Frank Ju, analitičar u kompaniji Vud Mekenzi.

Francuski proizvođač električne energije, poznat pod skraćenim imenom EDF, imao je prošle godine neto instalisane kapacitete od 137,5 gigavata, prema podacima kompanije, dok je Enel na dan 30. juna ove godine imao instalisane kapacitete od 83 gigavata.

Šenhua će moći da smanji oslanjanje na ugalj, koje trenutno iznosi oko 90 odsto, pošto će spajanjem dobiti Gudijanove pogone u oblasti čiste energije, dodaje se u informaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar