U trendu

U Kragujevcu pušten u rad gradski Data centar

KRAGUJEVAC – U Kragujevcu je danas pušten u rad gradski Data centar, koji je završen zahvaljujući donaciji NR Kine u vrednosti od dva miliona dolara, čime se taj grad pozicionirao kao jedan od centara informaciono-komunikacione tehnologije u Srbiji.

Kako se navodi na sajtu grada, projektom je realizovana izgradnja primarnog i disaster recovery site-a, komunikacioni sistem i oprema za povezivanje svih organa grada, videokonferencijski sistem, IP telefonija, najsavremeniji sistemi zaštite podataka, backup, virtuelizacija i ostali servisi.

Kapaciteti gradskog Data centra prevazilaze potrebe organa grada, pa će biti dostupni Univerzitetu kao i ostalim zainteresovanim korisnicima.

Otvaranju gradskog Data centra prisustvovali su ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, direktor vladine Kancelarije za infomracione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, predstavnici kompanije Huawei i gradonačelnik Radomir Nikolić.

Gradonačlenik je kazao da je otvaranje gradskog Data centra „kruna razvoja“ informacionih i komunikacionih tehnologija u Kragujevcu koji, navodi, ima trajno opredeljenje da se bavi digitalizacijom i razvojem elektronske uprave kao ključnim priortetima Srbije.

Na sajtu grada se navodi da će se realizacijom ovog projekta Kragujevac dodatno pozicionirati kao jedan od centara informaciono-komunikacione tehnologije u Srbiji, a izgradnjom Državnog data centra, taj grad će tu poziciju proširiti i na regionalnom nivou.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.