U trendu

U Londonu Globalna konferencija za slobodu medija

LONDON – U Londonu danas počinje Globalna konferencija za slobodu medija koju su organizovali ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant i kanadska ministarka spoljnih poslova Kristia Frilend.

Na dvodnevnoj konferenciji će prisustvovati političari, zvaničnici, aktivisti i novinari iz više od 100 zemalja, preneo je AP.

Među prisutnima je i srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

Forin ofis je saopštio da će Hant poručiti na konferenciji da sloboda medija nije zapadna, već univerzalna vrednost.

On će istaći i da represija štampe i korupcija idu ruku pod ruku, i da „u najboljem slučaju, slobodni mediji štite društvo od zloupotrebe vlasti i pomažu da se oslobodi pun potencijal zemlje“.

Organizatori nisu objavili listu učesnika, ali kažu da se očekuje da učestvuju i delegacije zemalja koje imaju loše podatke o slobodi medija, kao što su Saudijska Arabija i Turska.

Dvema ruskim novinskim agencijama Sputnjiku i RT je zabranjeno učešće zbog, kako navode u Forin ofisu, njihove „aktivne uloge u širenju dezinformacija“, preneo je AP.
Advokat za ljudska prava Amal Kluni, specijalni izaslanik britanske vlade za medijske slobode, prisustvuje i planira da oformi panel eksperata za savetovanje vlada o jačanju pravne zaštite novinara.
Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara, 54 medijska radnika ubijena su širom sveta 2018. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.