U trendu

U maju 1.822 dozvole, vrednost radova skočila 150 procenata

BEOGRAD – U maju mesecu ove godine izdate su 1.822 građevinske dozvole u Srbiji, što je za 5,9 odsto više nego istog meseca prethodne godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Kako se navodi u saopštenju, indeks predviđene vrednosti radova u maju ove godine veći je za 150,4 procenata u odnosu na maj 2018.

Na povećanje predviđene vrednosti radova najviše su uticale dozvole izdate za izgradnju dela Autoputa (Preljina – Požega) i za izgradnju Magistralnog gasovoda Bugarska – Madarska (deonica 2), objašnjavaju u Zavodu.

Posmatrano prema vrsti građevina, u maju ove godine izdato je 76 procenata dozvola za zgrade i 24 procenta za ostale građevine.

Ako se posmatraju samo zgrade, kažu u RZS, 62,8 odsto se odnosi na stambene, a 37,2 posto na nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (70,9 odsto).
Ako se posmatraju dozvole u maju, u Srbiji je prijavljena izgradnja 1.801 stana, s prosečnom površinom od 77,9 kvadratnih metara.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama 11,7 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom 154 kvadrata, a 84,4 procenata njih, biće građeno u zgradama s tri i više stanova.

Njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosice 65,1 kvadratni metar.

Predviđena vrednost radova novogradnje u maju ove godine, dodaje se u saopštenju, iznosi 91,2 posto od ukupno predviđene vrednosti radova.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Moravičkoj oblasti (35,5 posto od predviđene vrednosti novogradnje), zatim slede Braničevska oblast (19,6 odsto), Beogradska oblast (11,7 procenata), Nišavska oblast (5,5 odsto) i Južnobanatska oblast (5,4 procenata), dok se učešća ostalih oblasti kreću do četiri procenta.

(Tanjug)

Napišite komentar