U trendu

U martu proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu

BOR – Rudari Bora i Majdanpeka u martu su ostvarili najbolji rezultat od dolaska kineske kompanije Ziđin, pošto je proizvedeno rekordnih 5.188 tona bakra u koncentratu, saopštila je danas kompanija Ziđin.

Generalni direktor Srbija Ziđin Kuper Jian Siming kaže da je ruda bakra, otkopavana u martu u tri borska i jednom majdanpečkom rudniku, bila „teška“ nepunih 1,7 miliona tona, a njenom preradom u flotacijama, prvi put od dolaska Ziđina, izvučeno je više od 5.000 tona bakra u koncentratu.

„U svim aspektima poslovanja Serbia Zijin Copper primetan je pomak. Evidentno je da smo se pokrenuli i u poljima upravljanja bezbednošću i zaštite životne sredine, a to je vidljivo na svim nivoima. Poboljšanja se, zahvaljujući trudu i radu svih zaposlenih, odnose i na rezultate u proizvodnji“, rekao generalni direktor te kompanije.

Pravilno rukovođenje radom svih ogranaka Serbia Ziđin Copper i njenih fabrika i pogona dovelo je do napretka u svim aspektima poslovanja kompanije, navodi se u saopstenju.

Svuda je, kako je ocenio generalni direktor Jian Siming, primetan pomak, pa i u poljima upravljanja bezbednošću i zaštite životne sredine.

On je naveo da se poboljšanja, zahvaljujući trudu i radu svih zaposlenih, odnose i na učinke u proizvodnji, pa su u marta postignuti i najbolji rezultati u rudarenju od osnivanja zajedničke kompanije.

„Prvi put od dolaska Ziđina, za mesec dana proizvedeno je više od 5.000 tona bakra u koncentratu, tačnije 5.188 tona“, kaže Jian Siming.

Ruda bakra, otkopavana u martu u tri borska i jednom majdanpečkom rudniku, bila je „teška“ nepunih 1,7 miliona tona, a ukupne iskopine iznosile su preko 8,5 miliona tona.

Rudari i floteri u „Velikom Krivelju“ dali su prošlog meseca 2.016 tona bakra u koncentratu, njihove kolege iz Majdanpeka 1.823 tone, a doprinos ukupnim učincima iz „Novog Cerova“ je 1.003 tone bakra u koncentratu.

Dodatnih 300 tona bakra je u martu stiglo iz borske „Jame“.

Od početka godine, rudari Bora i Majdanpeka ostvarili su 25 miliona tona iskopina.

U prvom kvartalu 2021. uklonjeno je 19,8 miliona tona raskrivke i otkopano 5,2 miliona tona rude.

U flotacijama je u istom periodu proizvedeno 15.082 tone bakra u koncentratu, navodi se u saopštenju Ziđina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.