U trendu

U naučno-tehnološkom parku 'Mihajlo Pupin' sofisticirane industrije

Nastavak izgradnje naučno-tehnološkog parka „Mihajlo Pupin“ u Beogradu biće orijentisan ka oblastima informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), što će omogućiti zapošljavanje mladih inženjera IT i drugih sofisticiranih industrija, rekao je danas ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović.

On je, saopštilo je njegovo ministarstvo, posle sastanka sa predsednikom kompanije China communications construction company (CCCC), Vangom Tungdžouomi novm ambasadorom Kine u Srbiji, Lijem Mingom, rekao da je taj projekat „reaktiviran“.

„Ne samo da smo uspeli zajedničkim snagama da reaktiviramo ovaj važan projekat, već ćemo i temeljnim planiranjem učiniti da ovaj naučno-tehnološki park postane atraktivan za veliki broj industrijskih grana“, rekao je Momirović.

Srpsko-kineski industrijski park „Mihajlo Pupin“ koji se gradi još od 1989. godine na teritoriji beogradske opštine Palilula, imaće 483,5 hektara, a sadrži tri zone.

Zona „Internacionalni komercijalni centar“ predviđena je da bude multifunkcionalan kompleks u okviru kojeg će biti berza za razmenu robe, logistički i skladištni centri, restorani i šoping centar.

Zona „Industrijski park“ zauzimaće najveću površinu. Tu je predviđena izgradnja proizvodnih pogona, skladišta, poslovnih i stambenih zgrada i zgrada za upravljanje Parkom.

Treća, „High-tech zona“, predviđena je za izgradnju zgrada namenjenih razvoju visokih tehnologija, administrativno-poslovnih centara, kao i stambenog prostora.

Momirović je rekao da će izgradnja tog naučno-tehnološkog parka „dodatno doprineti atraktivnosti ekonomije Srbije“ jer su razvoj i primena visoke tehnologije „ključni pokretači ekonomskog rasta, ali i izvor konkurentnosti, stvaranja visoke dodate vrednosti i kreiranja dobro plaćenih poslova“.

Ukupan broj zaposlenih u sektoru IKT usluga u Srbiji, kako je rekao, veći je od 100.000, a samo u prvih sedam meseci ove godine ukupan izvoz IKT usluga je premašio dve milijarde dolara.

„Izgradnja naučno-tehnološkog parka u Beogradu je još jedan korak unapred kada govorimo o modernoj Srbiji, čijom ekonomijom dominiraju inovacije i visokokvalifikovana radna mesta, kao i pamet mladih IT inženjera koji su prepoznati širom Evrope i sveta“, rekao je Momirović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar